пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Схарактеризуйте значення творчості Катулла для римської лірики та подальшої європейської поезії - запам*ятайте, він майстер ЛЮБОВНОЇ лірики. А так все ок.

Гай Валерій Катулл (87 —  54 роки до н. е.) — давньоримський поет-лірик, майстер любовної поезії,неотерик, кінця Римської республіки Народився у заможній родині, що належала до місцевої знаті.Його батько був тісно пов'язаний з аристократами Риму, товаришував з Ціцероном.  У Римі під час навчання зійшовся з поетами-неотериками.  Значення неотериків полягає у тому, що вони першими з римлян утвердили підхід до літератури як до мистецтва, знайшли поетичну форму для вираження інтимних переживань і встановили високі критерії у поезії. Тут він також потоваришував з Гаєм Юлієм Цезарем. В цілому Катулл вів богемне життя у столиці імперії.

Катулл,перш за все -- видатний майстер любовної лірики,що буквально захоплює новизною та свіжість почуттів,тонкий інтерпретатор внутрішнього життя людини.Водночас його поезія не має скільки-небудь значного суспільного звучання. Поет примхливих настроїв,без якихось стійких світоглядних орієнтирів,Катулл мало цікавився навколишньою дійсністю,обмежуючись елегантно-в'їдливими сентунціями на адресу Юлія Цезаря та Гнея Помпея,проте власні його висловлювання на захист республіканського ладу мали лише суто декларативний характер. В віршах Катулла трапляються випади проти тріумвірів Цезаря і Помпея, цезаріанця-донощика Ватінія, жалібного військового інженера Мамурру, який уславився поборами в завойованих країнах. Поет, непримиренний до утиску волі й справедливості, до скнарості й деспотизму, називає їх "підлими негідниками", "міченими тавром розпусти", "ненаситними у гріхах перелюбства".Значне місце в поезії Катулла займають також вірші про дружбу. Катулл -- поет інтимного життя невеликої групи близьких для нього друзів,у якому його хвилює кожна дрібниця.Це дружнє коло замінює Катуллові державу,саме на дружні стосунки переносяться поняття усіх суспільних чеснот : героїзму,вірності,стійкості,благочестя. У любовній ліриці Катулл виступав учнем грецьких елліністичних поетів(Філета,Мелеагра,Філомеда та ін.),але його лірична героїня суттєво відрізняється від їхніх героїнь,і саме ставлення Катулла до неї принципово інше.Якщо героїнями александрійських поетів звичайно були гетери або,навпаки, вигадані зідеалізовані "пастушки",і ставлення до них у цих авторів було злегка іронічним,то героїнею Катулла стає жінка з вищього середовища.

У віршах Катулла живе поезія духовних злетів і падінь людини. Всього два дієслова визначають суть його кохання — «жити» і «любити». Ліричні вірші та ямби Катулла невеликі за обсягом. Більш розлогі його вірші в жанрі епілію. Писав вірші різними розмірами,зокрема— елегічним дистихом.З такою ж психологічною глибиною розкривається тема любові.Але, описуючи загальнолюдське почуття, Катулл постає не як стихійний поет, а як людина, котра ретельно перевіряє свої почуття розумом. І там, де ось-ось може з'явитися непристойність, поет спритно ховає її за своєю вченістю.Значне місце в поезії Катулла займають також вірші про дружбу. Катулл -- поет інтимного життя невеликої групи близьких для нього друзів,у якому його хвилює кожна дрібниця.Катулл як поет-неотерик був далеким від втручання у державне та політичне життя Стародавнього Риму.Катулл і неотерики підкреслювали своє призирство до суспільного життя(неготіуму) і повну самовіддачу життю особистому(отіуму).Дошкульність, гострота та непримиренність полемічного натиску нерозривно пов'язані у творах Катулла з художньою формою елліністичного мистецтва. Ліричні вірші та ямби Катулла невеликі за обсягом. Більш розлогі його вірші в жанрі епілію (епілій — «невелика поема»).У цих творах поет повною мірою відчув себе поетом-неотериком і активно використав прийоми александрійської поезії — вчені порівняння, географічні назви, незвичний ритм і розміри віршів (галіямби), зведення сюжетного центру у кінець вірша тощо.
________________

В античні часи Катулл був дуже популярний. У Середні віки його поезія збереглася на його батьківщині, у Вероні. В епоху Відродження Катулла поціновував Ф. Петрарка. На вірші К. значною мірою орієнтувалися поети французької «Плеяди». У Німеччині поезія Катулла мала певний вплив на Ґ.Е. Лессінґа та прозу Е. Меріке. Значного впливу Катулла зазнав поет польського Відродження Ян Кохановський.

 

Твори Катулли були популярні в Україні у XVI— XVIII ст., їх цитували автори давніх українських поетик. Одним із найуважніших читачів і поціновувачів поезії К. був Ф. Прокопович. Переспіви окремих віршів Катулли здійснив Т. Франко. Низку поезій Катулли переклали М. Зеров, Ю. Кузьма, М. Борецький, А. Содомора та ін.


14.01.2014; 23:07
хиты: 136
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
античная литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь