пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Античка

Схарактеризуйте особливості психологізму в трагедії Медею

Ну, власне, вибір невеликий. Що Ви хочете обрати? «Медею» чи «Медею»? Розумієте, сьогодні особливий день, тому я пропоную вам «Медею»! Спеціальна пропозиція :D

А втім, приступимо. Як мені здається, першою, основоположною позицією для створення психологізму є конфігурація конфлікту: адже міф є в « Медеї» лише декорацією, на тлі якої грають справжні, живі люди. Конфлікт - побутовий, хоча прекрасно зрозуміло, що це слово не підходить. По суті, в сюжеті трагедії немає нічого надприродного: Ясон зраджує Медею, відрікаючись від дружини і дітей на користь вигідного шлюбу, доводить відчай жінки до межі низьким і цинічною поведінкою . Медея вирішує помститися, і її вибір падає, звичайно ж, на нову обраницю чоловіка і на її батька, який винен у вигнанні жінки з міста. Позбавлена ​​батьківщини, з якою давно порвала заради Ясона, позбавлена ​​всього, чим жила, Медея вбиває і своїх дітей, підкоряючись як розпачу і небажанню залишати їх батькові, якого ненавидить, так і усвідомлення того, що не зможе бути ним, як колись, гідною матір'ю. Психологія людини розкривається у всій своїй повноті саме при спробі вирішення подібних конфліктів; це можна пояснити навіть тим, що загальнолюдський багаж знань у цій сфері є самим об'ємним серед усіх апперціпціологіческіх « колекцій » людства , і автор ( навіть з далекої античності!), Описуючи поведінку героїв в подібній ситуації, мимоволі спирається на значний досвід попередніх поколінь і порівнює те, що відбувається в його творі з тим , що було раніше: в міфах , в мистецтві , в його власного життя ...Наступним пунктом я хотів би виділити велику кількість монологів. Їх суть незвичайна: Евріпід поєднує сповідальність (ну або сповідь) внутрішнього монологу з яскравістю, жвавістю, якої набуває мова людини , коли він намагається донести свої думки і почуття до співрозмовника

(співрозмовником у трагедії є глядач , якого потрібно переконати в реалістичності того, що відбувається , занурити у світ трагедії).

Монологи, окрім того, вміщують в себе багато прийомів ораторського мистецтва, показуючи потужний розум героїв і всю складність тієї боротьби , яку вони ведуть - один з одним і одночасно - з самими собою. Крім цього , Евріпід дає залишає велику кількість ремарок на сторінках трагедії. Найчастіше вони не тільки докладні, але й психологічні за своєю суттю , як ця, що описує Медею і її дітей : 

( Привертає до себе дітей , які веселі,

ще повні спогадів про свою прогулянці. )

Значне майстерність потрібно від юних акторів , щоб зобразити не просто веселощі і радість , але саме радісні спогади про прогулянку ! .. І це - без слів ... Є ремарки іншого роду: вони короткі, але мають дуже високий вагу для актора.

Наводжу як приклад ремарки, які стосуються Медеї під час її передостаннього розмови з Ясоном (явище десяте) , виключаючи звернення:
(починає тихим, майже ніжним голосом і за часами опускаючи очі , але прихована злість скоро починає давати про себе знати, і голос Медеї зливається з прийнятим нею на себе смиренним тоном )
(з штучно пригніченим зітхнувши)
(Пауза. Потім крізь сльози. )
( віднімаючи від очей вуаль )
(сльози )
( передаючи скриньку дядькові , який підійшов до дітей. До того часу він стояв у відкритої правої двері , спостерігаючи за сценою і зрідка обмінюючись з хором враженнями допомогою поглядів і міміки )
( Жестом прощається з дітьми і Ясоном , які йдуть у напрямку палацу , в супроводі дядьки , несучого скриньку .)

Отже, на цьому я завершу огляд прийомів , за рахунок яких Евріпіду вдалося створити настільки психологічністю образи героїв  і формат щоденника дозволяє деяку своєрідну «вільність» у викладі своїх думок (були б , головне , ці самі думки в середині божевільної тижня божевільного місяці ...), напишу про те, що здалося цікавому при прочитанні твору. Сумно змусив посміхнутися мотив горя від розуму - хотілося сказати: « і у них ...».

Процитую міркування Медеї про саму себе:

Ты умников, которых город чтит,

                    Поставлен хоть на палец выше будешь -

                    Ты человек опасный. Эту участь

                    Я тоже испытала. Чересчур

                    Умна Медея - этим ненавистна

                    Она одним, другие же, как ты,

                    Опасною ее считают дерзость.

 

Небезпечною її вважають зухвалість. Інший мотив , який робить античну трагедію настільки близькою нашому серцю - протиставлення особистості і суспільства.
______________________

Евріпід показав страшні наслідки темної пристрасті, що оволоділа людиною. Звичайно, вчинок Медеї не може бути виправданий. Це і акт помсти, і в чомусь акт відчаю. Впав світ, який оточував Медею. Після зіткнення з нечуваною підлістю Ясона в її душі запанували темні руйнівні сили. Евріпід не хотів, звичайно, виправдати Медею. Але він кликав глядача зрозуміти глибинні мотиви її вчинку. Він ставив важку проблему. Вчитуючись у «Медею», бачиш, що цей твір не просто трагедія ревнощів. Це ще і трагедія обманутого довіри.  «Медея», як і інші трагедії Евріпіда, показала чудову особливість його творчості - загальнолюдську значимість. Драматург, цей

«філософ сцени», піднімає вічні проблеми людських відносин. У героях далекого минулого , навіть даних в особливому героїко-міфологічному вимірі, вирують ті ж пристрасті, що й у сучасних людей.   Ось чому евріпідівської «Медея» багато разів ставилося на сценах світу і хвилювала різні глядацькі покоління.
 


05.04.2015; 22:13
хиты: 1158
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
античная литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь