пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Опишіть часові та просторові обрії античної цивілізації. Продемонструйте це на прикладі специфіки художніх текстів - фактично, це те ж саме, що й два попередніх запитання. Просто включаємо свою сіру речовину і заставляємо нейронів працювати на корист

Зародження цивілізації: приблизно 9 ст. до н.е.

Сюди прийшли грецькі народи, які володіли залізною зброєю, зруйнували культуру бронзової доби і замість того постала нова культура – культура залізної доби. З 12-9 ст. до н.е.- «темні віки» або «темні століття».

 Ідеологічна основа культури – політелізм (багатобожжя). Ознака античної культури – це антропоморфність богів (схожість з людьми).

Криза культури розпочалася 7 квітня 30-го року н.е – коли розіп’яли Ісуса Христа. Як наслідок через 34 р. в конфлікт з політелізмом виступає політеїзм(гоніння на християн).Останні гоніння на початку 4 ст. н.е. 313р.- християнська церква легалізується , 319р-забороняються всі інші культи, окрім християнського. Перехід продовжується ще приблизно 3 ст. Основна ознака – монотеїзм.

 Просторові обрії: Зароджується антична цивілізація на території Давньої Греції (суч. Греція, Зах. Туреччина) .З 8-7ст до н.е. розпочинається масова експансія давніх греків на інші території міста-колонії вздовж усього Середземного моря,Чорного моря і проток Дарданелли, на тер. Суч України – м. Ольвія(суч. Миколаївська обл.). Грецькі колонії на о.Сицилія за культурним значенням конкурувала з грецькою.

 Греки називали себе – еллінами, а країні – Еллада.

 330-312р.р. до н.е.- відбувалося завоювання Александра Македонського, тоді формується культура еллінізму. Грекомовна культура: тер. Сучасного Єгипту , суч. Палестина,Ливан,Сирія, Ірак, Іран, Туреччина. Домінувала грецька к-ра,мова ; а в м.Олександрія- єгипетська. Існування продовжується до загибелі Клеопатри. Домінування греків до завоювання мусульманами (до 8 ст. н.е.)
___________________
Антична цивілізація існувала з 18 ст. до н.е. по 14 ст. н.е. Зароджується антична цивілізація на території Давньої Греції (суч. Греція, Зах. Туреччина) . З 8-7ст до н.е. розпочинається масова експансія давніх греків на інші території міста-колонії вздовж усього Середземного моря,Чорного моря і проток Дарданелли.  На теренах Давньої Греції прийшли грецькі народи(дорійці), які володіли залізною зброєю, та зруйнували культуру бронзової доби. Настали темні віки, адже все було зруйновано. Взагалі антична цивілізація поділяється на 3 доби: архаїчна, класична та елліністична. За архаїчної доби формується епос та лірика. Центром культури за класичної доби були Афіни. В Афінах виникає трагедія і комедія, записуються вперше поеми Гомера. Основною ознакою античної цивілізації був політеїзм, тобто багатобожжя. 330-312р.р. до н.е.- відбувалося завоювання Греції Олександром  Македонським, тоді формується культура еллінізму, тобто розпочинається елліністична доба. Після смерті О. Великого імперія розділяється на декілька держав. Олександрія Єгипеткська була культурним центром. Грецька держава була децентралізовано. Римська імперія поділялася на сх.(латиномовну) та зх.(грецька). У 313 р. н.е розпочалася християнська епоха. Тоді Медіоланським едиктом було введено повну релігійну свободу для християнства. Тобто політеїзм замінюється монотеїзмом.  Цим завершується антична цивілізація.

 


14.01.2014; 22:32
хиты: 221
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
античная литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь