пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» культура
» анатомия
» психо

81.Будова та функції оболонок головного та спинного мозку, лікворної системи.

Спинний мозок - це частина центральної нервової системи, що розміщена в каналі хребта, має вигляд тяжа, довжина якого у дорослої людини приблизно 45 см. Верхній кінець спинного мозку, який лежить на межі між атлантом, переходить у довгастий мозок, а нижча, на рівні 1 і 2 поперекових хребців, звужується і переходить у кінцеву нитку. Спинний мозок розділений двома борознами (передньою і задньою) на праву і ліву половини. Спинний мозок виконує дві основні функції: рефлекторну і провідну. Рефлекторна функція: Спинний мозок іннервує всю скелетну мускулатуру, крім м'язів голови, які іннервуються черепними нервами. У спинному мозку містяться рефлекторні центри мускулатури тулуба, кінцівок шиї. Провідникова: пучки  не­рвових волокон, створюючи білу речовину, сполучають різні відділи спинного мозку між собою і головний мозок із спинним.

Спинний мозок (як і головний мозок) усередині кісткових порожнин омивається спинномозковою рідиною (лікворна система мозку) - ліквором. Мозок ніби плаває в цій рідині, яка захищає його від механічних дій, забезпечує постійний внутрішньочерепний тиск, бере участь у транспортуванні поживних речовин із крові до тканин мозку.

Циркуляція спинномозкової рідини відбувається по шлуночках головного мозку завдяки зв'язку між ними в субарахноїдальному просторі, а в дітей по центральному каналу спинного мозку; у дорослих цей канал місцями заростає.

Із бокових шлуночків спинномозкова рідина потрапляє через отвір Монро у третій шлуночок, а потім через водопровід мозку в четвертий. Із нього спинномозкова рідина переходить через отвори Мажанді і Люшка у підпавутинний простір.

Головний мозок — це вищий відділ центральної нервової системи. Він регулює та контролює взаємодію всіх органів і систем організму, об’єднуючи їх у цілісний організм, взаємодію організму з навколишнім середовищем, пристосування до фізичних і соціальних чинників.

Міститься головний мозок у порожнині черепа і має такі відділи: довгастий мозок, міст, середній, проміжний мозок, які складають стовбур головного мозку; мозочок і великі півкулі. Сіра речовина, утворена тілами нейронів, вкриває півкулі мозку і мозочку, утворюючи кору. Крім того, вона у вигляді окремих скупчень(ядер) міститься в середині білої речовини. Біла речовина - утворює провідні шляхи, які зв’язують головний мозок зі спинним, а також частини головного мозку між собою.


31.01.2014; 01:49
хиты: 1041
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь