пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» культура
» анатомия
» психо

5.Будова та функції дихальної системи. наслідки патології

Ди́хальна систе́ма відкрита система організму, яка забезпечує газообмін, формування гомеостазу в трахеобронхіальних шляхах, очищення повітря, яке вдихається, від чужорідних часток і мікроорганізмів, а також аналіз пахучих речовин в атмосферному середовищі.

 

Будова дихальної системи:

 

Поділяється на повітроносні шляхи і респіраторний відділ. Респіраторний відділ складається із альвеолярних ходів і альвеол, які утворюють ацинуси. У них відбувається газообмін. Повітроносні шляхи включають порожнину носа, глотку, гортань, трахею, бронхи різних калібрів, включаючи бронхіоли. Тут повітря зігрівається (охолоджується), очищається від різноманітних частинок і зволожується. Також цей відділ забезпечує голосоутворення, нюх, імунний захист, депонування крові, регулює згортання крові, водно-сольовий баланс і виконує ендокринну функцію.

Стінка повітряносних шляхів складається з чотирьох оболонок:

слизова — вкриває внутрішню поверхню повітряносних шляхів, вкрита епітелієм, під яким лежить власна пластинка слизової оболонки. Клітинний склад епітеліальної пластинки та кількість гладеньких міоцитів залежить від відділу повітроносних шляхів.

підслизова — представлена пухкою волокнистою сполучною тканиною з великою кількістю кровоносних судин

фіброзно-хрящова — утворена хрящовою тканиною та може бути представлена гіаліновим чи еластичним хрящем, що утворює жорсткий і міцний каркас, який дає змогу підтримувати відкритим просвіт повітряносних шляхів для виконання їх основної функції — просування повітря

адвентиційна оболонка — побудована із пухкої волокнистої сполучної тканини

Систему органів дихання людини становлять легені і повітроносні шляхи (носова порожнина, носоглотка, гортань, трахея, бронхи). Легені розміщені в грудній порожнині, в них відбувається процес обміну кисню і вуглекислого газу між кров'ю і атмосферним повітрям.

Повітроносні шляхи починаються носовою порожниною, розділеною кістково-хрящовою перегородкою на ліву і праву частини. Стінки носової порожнини вистелені слизовою оболонкою, яка вкрита війками, пронизана кровоносними судинами, сальними і потовими залозами. З носової порожнини повітря послідовно потрапляє в носоглотку і гортань. Вхід до гортані при ковтанні їжі закривається хрящовим надгортанником. У гортані розміщені складки — голосові зв'язки, щілина між якими називається голосовою. Нижній відділ гортані переходить у трахею, передня стінка якої утворена хрящовими півкільцями, а задня складається з гладеньких м'язів і прилягає до стравоходу. Трахея розгалужується на два бронхи, що входять у ліву і праву легені. Бронхи розгалужуються на дві повітроносні трубочки, діаметр яких поступово зменшується, і закінчується гронами легеневих пухирців.

Основна дихальна функція системи дихання реалізується в процесах зовнішнього дихання, які представляють собою обмін газів (02 С02 і N2) між альвеолами і зовнішнім середовищем, дифузію газів (02 і С02) між альвеолами легень і кров'ю (газообмін). Поряд із зовнішнім диханням в організмі здійснюється транспорт дихальних газів кров'ю, а також газообмін 02 і С02 між кров'ю і тканинами, який називається нерідко внутрішнім (тканинним) диханням.

 . Патологія дихальної системи

Дитина може бути інфікована внутрішньоутробно при наявності у матері захворювань сечостатевої сфери, певну роль грає гіпоксія або асфіксія, патологія дихальної системи дитини (ателектази легенів і інші аномалії розвитку, захворювання інших органів і систем.

    При інфікуванні внутрішньоутробно розлади дихання виявляються вже в перші хвилини життя. Як правило, є асфіксія. Навіть якщо перший вдих з'являється в строк, то відразу ж відзначають задишку, шумне дихання, підвищення температури протягом перших 2-3 днів, наростання явищ дихальної недостатності (блідість із сіруватим відтінком, синюшність), млявість, зригування, м'язову слабкість, зниження рефлексів, серцеву слабкість, збільшення печінки та селезінки, втрату маси тіла. Поряд з цим виявляються ознаки, характерні для конкретної інфекції. У випадку інфікування після пологів захворювання починається гостро, з явищ нежиті, підйому температури тіла з подальшим розвитком дихальних розладів. Хрипи, на відміну від попередніх форм хвороби, вислуховуються не завжди. У перші дні хвороби діти неспокійні, збуджені, відригують, додають у вазі, в подальшому вони стають блідими, млявими, наростає задишка, синюшність, почастішання серцебиття, приглушення тонів серця. Симптоми і течія в залежності від збудника. При пневмоніях, викликаних респіраторно-сінцшпіальной інфекцією (вид вірусу), часто зустрічається утруднення дихання; при аденовірусної інфекції - кон'юнктивіт, нежить, вологий кашель, рясні хрипи; при грипі - вражається нервова система. Прогноз залежить від тяжкості стану, наявності супутніх захворювань. При адекватному лікуванні та відсутності іншої патології протягом 2-3 тижнів наступає поліпшення стану: зменшуються ознаки дихальної недостатності, відновлюється апетит, нормалізується нервова система, але в деяких випадках пневмонія приймає затяжний характер. Найбільш часті такі ускладнення, як отит, ателектази легенів (див. вище), розвиток абсцесів (гнійних вогнищ), частіше в легенях; скупчення гною і повітря в грудній клітці (піопневмоторакс), розширення бронхів з застоєм в ні »мокротиння і виникненням запальних процесів (бронхоектазів). Включає ретельний догляд за дитиною. Не можна допускати його переохолодження та перегрівання; стежити за гігієною шкіри, часто міняти положення тіла, годувати тільки з ріжка або через зонд. Прикладати до грудей дозволяють тільки при задовільному стані, тобто при зникненні дихальної недостатності, інтоксикації.

Обов'язково проводять антібіотікоте-рапію препаратами, що діють на різні групи мікробної флори (антибіотики широкого спектру дії).

Призначають також вітамінотерапію (вітаміни С, Bi, 82, Вз, Вб, В15), гірчичні і гарячі обгортання 2 рази на день, фізіотерапію (НВЧ і електрофорез), переливання плазми крові, застосування імуноглобулінів.

Діти, які перехворіли пневмонією, схильні до повторних захворювань, тому після виписки слід проводити неодноразові курси вітамінотерапії, приймати біорегулятори (екстракт елеутерококу, алое і ін) протягом 3-4 місяців. Під диспансерним наглядом дитина знаходиться протягом 1 року.

 

6.Анатомо-фізіологічна   характеристика спинного мозку ,вікові особливості  в нормі та патології

 

Спинний мозок знаходиться у каналі хребта. Виділяють шийну, грудну, поперекову та крижову його частини.

 Сіра речовина спинного мозку утворена з тіл вставних і рухових нейронів і виконує рефлекторну функцію: регуляцію складних рухових реакцій та функцій внутрішніх органів.

 Біла речовина утворена довгими відростками нейронів і виконує провідникову функцію: здійснює збудження від периферії до головного мозку і зворотно.

Від спинного мозку відходить 31 пара змішаних спинномозкових нервів: 8 пар шийних, 12 - грудних, 5 - поперекових, 5 - крижових і 1 пара поперекових. Ділянку спинного мозку, яка відповідає відповідній парі спинномозкових нервів, називають сегментом спинного мозку. У спинному мозку виділяють 31 сегмент. Передні корінці - рухові нерви, задні корінці - чутливі нерви (рис. 3.4).

Характерна особливість іннервації спинномозковими нервами полягає у тому, що кожному сегменту спинного мозку відповідає певна ділянка тіла - метамер. Кожна пара спинномозкових нервів іннервує три сусідніх метамери, а кожний метаметр іннервується трьома сусідніми сегментами спинного мозку. При пошкодженні спинного мозку порушується його провідність: нижче місця пошкодження втрачається чутливість відповідних ділянок організму і здатність до руху та трофіка тканин і клітин.

 

Вікові особливості. У новонародженого довжина спинного мозку 14 см, маса близько 3 г, нижній кінець відповідає верхньому краю III поперекового хребця. Після народження швидше зростає грудний відділ, потім шийний і повільніше всіх поперековий і крижовий відділи. Бічні борозни виражені нечітко. Центральний канал пропорційно ширше в діаметрі, ніж у дорослого. Істотні відмінності спостерігаються у внутрішній структурі спинного мозку. У дітей до 4-7 років відбувається процес мієлінізації нервових волокон канатиків білої речовини, крім переднього пірамідного пучка, волокна якого до моменту народження вже покриті мієлінової оболонкою. До 8-річного віку в клітинах сірої речовини відзначається включення пігменту і розвиток гліальних елементів.

Функція. Спинний мозок бере участь у місцевих безумовних і условнорефлекторном реакціях на отримане роздратування, в ньому замикаються первинні дуги аферентних і еферентних імпульсів. У спинному мозку містяться волокна, що беруть участь в утворенні кортикальних безумовних і умовних рефлексів.

Поразка ядер стовпів сірої речовини або волокон білої речовини спинного мозку порушує ці процеси, викликаючи параліч м’язової системи і втрату різних видів чутливості.

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 1609
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь