пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» культура
» анатомия
» психо

68. Обмін вуглеводів, роль для нервової, серцево-судинної, м’язової систем. Особливості обміну вуглеводів у дітей

.

Вуглеводи – головне джерело енергії для життєдіяльності й функціонування організму. Окисненння 1 г вуглеводів дає 17,2 кДж енегрії. На  відміну від білків, вуглеводи легко розщеплюються до глюкози, яка всмоктується в кров і надходить до печінки і тканин. У тканинах глюкоза перетворюється на глікоген. Запаси глікогену відкладаються у м’язах та печінці.

Рівень глюкози в крові підтримується на сталому рівні (0,10-0,12%) і регулюється гормонами підшлункової залози. Один з них – інсулін – перетворює надлишок глюкози в крові. Другий гормон – глюкагон – при нестачі глюкози в крові розщеплює глікоген до глюкози і підвищує її рівень. Вуглеводи містяться в основному в рослинних  продуктах, багатих на крохмаль і цукор.

Обмін вуглеводів у дітей. У дітей обмін вуглеводів здійснюється з великою інтенсивністю, що пояснюється високим рівнем обміну речовин взагалі в дитячому організмі. Вуглеводи в дитячому організмі виконують не тільки роль основних джерел енергії, а й важливу пластичну роль при формуванні клітинних оболонок, речовини сполучної тканини. Вуглеводи беруть ' участь в окисленні кислих продуктів білкового і жирового обміну, чим сприяють підтриманню кислотно-лужної рівноваги в організмі.

Інтенсивний ріст дитячого організму потребує значної кількості пластичного матеріалу — білків і жирів. Тому в дітей утворення вуглеводів із білків і жирів обмежене. Добова потреба у вуглеводах у дітей висока і становить у грудному віці 10... 12 г на 1 кг маси тіла. В наступні роки потрібна кількість вуглеводів коливається від 8... 9 до 12.. Л5 г на 1 кг маси.

Від 1 до 3 років на добу дитині треба давати з їжею в середньому 193 г вуглеводів, від 4 до 7 років — 287 г, від 9 до 13 років — 370 г, від 14 до 17 років — 470 г, дорослому — 500 г.

Засвоюються вуглеводи дитячим організмом краще, ніж дорослим (у немовлят на 98... 99%). Проте, як говорилося вище, при надмірній кількості цукру, який надійшов у організм, він виводиться з сечею. Взагалі діти відрізняються відносно більшою витривалістю до підвищеного вмісту цукру в крові, ніж дорослі.

У дорослих глюкоза з'являється в сечі, якщо її надходить 2,5... З г на 1 кг маси тіла, тоді як у дітей лише при надходженні 8... 12 г глюкози на 1 кг маси. Вживання значної кількості вуглеводів з їжею може призвести до збільшення у дітей цукру в крові у два рази, але уже через годину вміст цукру в крові починає знижуватися, а через 2 год повертається до норми.

 

69. Три частини аналізітора за І.П. Павловим, фізіологія.

Відповідно до вчення І.П. Павлова, кожен аналізатор представляє єдину функціональну систему, що складається з трьох відділів: а) периферичного, чи рецепторного, б) провідникового відділу з проміжними нервовими центрами і в) мозкового, чи центрального, відділу, представленого в корі головного мозку.

Периферичний відділ аналізатора представляє той чи інший рецепторний апарат, що сприймає переважно лише певний вид подразнення і є спеціалізованим трансформатором зовнішньої енергії в нервовий процес. Функцією провідникового відділу є проведення нервового збудження від рецепторного апарату до проміжних центрів спинного мозку і мозкового стовбура, де може здійснюватися рефлекторний зв'язок з різними еферентними системами.

До периферичного відділу аналізатора належать всі органи чуття, у тому числі спеціальні рецепторні апарати, закладені у внутрішніх органах і в м'язах.

Мозковий, чи корковий, відділ є вищим відділом аналізатора. Тут нервове збудження набуває нових якостей і перетворюється у відчуття. Саме в корі відбувається той вищий, найтонший аналіз, нерозривно пов'язаний із синтезом, що визначається в кінцевому результаті зрівноважуванням організму із зовнішнім середовищем.

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 801
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь