пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

66. Канатики спинного мозку, будова, функції.

Нервові волокна білої речовини утворюють передній, бічний та задній канатики спинного мозку. Передній канатик розміщується між передньою серединною щілиною та передньою бічною борозною. Він утворений нейритами, що передають нервові імпульси від вищих центрів до нижчих і формують такі нервові шляхи: передній пірамідний, або кірково-спинномозковий: переддверно-спинномозковий, передній спинномозковозоровогорбовий тощо 

Передній канатик включає такі провідні шляхи :

Передній корково- спинномозкової ( пірамідної) руховий шлях . Він містить відростки пірамідних клітин. Пучок нервових волокон , які складають цей шлях , лежить поблизу передньої серединної щілини. Проводить шлях передає імпульси рухових реакцій від кори великого мозку до передніх рогів спинного мозку.

Ретикулярно - спинномозкової шлях проводить імпульси від ретикулярної формації головного мозку до рухових ядер переднього рогу спинного мозку. Він розташовується в центральній частині переднього канатика , латеральніше корково- спинномозкового шляху.

Покришечно - спинномозкової шлях пов'язує підкіркові центри зору і слуху з руховими ядрами передніх рогів спинного мозку. Пучок цих волокон безпосередньо примикає до передньої серединної щілини. Наявність цього тракту дозволяє здійснювати рефлекторні захисні руху при зорових і слухових подразненнях .

Передній спинно- таламічна шлях знаходиться кілька допереду від ретикулярно - спинномозкового . Проводить імпульси тактильної чутливості.

Задній подовжній пучок розташований між переднім пірамідних шляхом і передньої сірої спайкою . Волокна цього пучка проводять нервові імпульси , координуючі роботу м'язів і очного яблука.

Переддверно - спинномозкової шлях знаходиться на кордоні переднього канатика з боковим . Забезпечує підтримку рівноваги і здійснює координацію руху.

Бічний канатик розміщується між передньою та задньою бічними борознами. Він складається з нейритів, що проводять імпульси у двох напрямах — від вищих центрів до нижчих і навпаки. До шляхів, що проводять нервові імпульси від центру на периферію, відносять такі: бічний кірково-спинномозковий, червоно-спинномозковий, спинно-сітчастий тощо.

Бічний канатик містить наступні шляхи :

Задній спинно- мозочковою шлях (пучок Флексига ) проводить імпульси пропріорецетівной чутливості , що йдуть в мозочок.

Передній спинно- мозочковою шлях (пучок Говерса ) несе проприоцептивні імпульси в мозочок.

Латеральний спинно- таламічна шлях розташовується в передніх відділах бічного канатика , проводить імпульси больової і температурної чутливості.

Латеральний корково- спинномозкової шлях проводить рухові імпульси від кори великого мозку до передніх рогів спинного мозку.

Красноядерно - спинномозкової шлях розташований кпереди від латерального корково- спинномозкового ( пірамідного ) шляху. Цей шлях є провідником імпульсів автоматичного ( підсвідомого ) управління рухами і тонусом скелетних м'язів. Проводить імпульси до переднім рогам спинного мозку.

Задній канат розміщується між задньою серединною та задньою бічною борознами. В ньому проходять відростки чутливих клітин спинномозкових вузлів, що утворюють ніжний та клиноподібний пучки.

Задній канатик на рівні шийного та верхніх грудних сегментів спинного мозку ділиться на два пучка задньої проміжної борозною : тонкий (пучок Голля) і клиновидний (пучок Бурдаха ) .

 

Тонкий пучок складається з більш довгих провідників , що йдуть від нижніх відділів тулуба і нижніх кінцівок відповідної сторони до довгастого мозку . Тонкий і клиновидний пучки - це провідники пропріоцептивної чутливості ( суглобово- м'язову почуття ) , які несуть в кору півкуль великого мозку інформацію про положення тіла і його частин а просторі.

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 125
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь