пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. Вікові особливості опорно-рухового апарату

Активна, рухова частина -м’язи, пасивна, нерухома частина – кістки, зв’язки. Скелет складає 18% від загального тіла у дорослих. 14% від загального тіла у новонароджених. Початок його формування на 5-му тижні ембріогенезу, закінчення формування – у 20-25 років. Міцність кістки переважає свинець 69 раз. Стегнова кістка витримує навантаження по вертикалі у 1,5 тонни, велика гомілкова – 1,8 тонни. Новонароджені мають у скелеті багато хрящів, мало солей, багато білків. Ріст товщини та міцності до 6-7 р. У 8 – 14 р. товщина майже не змінюється; з 14-18 р. – ріст міцності. Процеси окостеніння проходять неодночасно (гетерохронно). Наприклад окостеніння кісток зап’ястя починається в 6-7 років.

Віковий розвиток різних відділів скелету

Голова: у плода кістки голови з’єднуються сполучною тканиною, що забезпечує зміну форми і об’єму черепа при пологах. Джерельця (тім’ячка) поступово замінюються хрящем мале до 2-3 міс, а велике – до 1,5 р. Кісткові шви формуються до 20-30 р. До 7 р спостерігається активний ріст кісток черепа: на 2-3 році – ріст кісток лиця. З 7 до 12-13 р. – ріст основи черепа. Об’єм мозкового черепа у новонароджених, більший від лицевого черепа у 8 раз. У дорослих тільки в 2-2,5 рази. Статеві особливості: у хлопчиків лицевий череп більше росте у довжину.

Хребет. Кількість кісткової і хрящової тканини в 1-і роки життя майже однакова. Періоди інтенсивного росту хребта: 1) до 2-х років, 2) у 7-9 р. 3) у пубертатному періоді. Сповільнення росту хребців з 1,5 до 3-х р. З 10 р інтенсивно ростуть нижні грудні і поперекові хребці, зростаються крижові. Формування вигинів: шийний лордоз – у 3 міс, грудний. кіфоз – у 6 міс, поперековий лордоз – у 8-10 міс, крижовий кіфоз – у 12 міс. У 1 -і роки життя вигини не фіксовані, вони зникають при розслаблені. м’язів. Формування вигинів – до 7 років, до 12 років вони еластичні, можливі сколіози. Функція вигинів – амортизація.

Грудна клітина - конусовидна до 3-4 міс., з 12-13 р. стає такою, як у дорослих неправильне сидіння призводить до деформацій та порушення функціонування внутрішніх органів.

Статеві відмінності тулуба:

У жінок маса окремих хребців менша, відростки більші, відхилені назад, крижові й куприкові зростаються пізніше. Індивідуальні відмінності тулуба:

- неоднакова кількість ребер і хребців;

- неоднакова ступінь незрощення дуг хребців;

- різна форма отворів у грудині;

- неоднакове розщеплення мечовидного відростка.

Верхні кінцівки: кістки зап’ястя при рентгенологічному дослідженні видно з 7 років, закінчується окостеніння до 10-12 р. Перевантаження призводить до видовження кисті, затримки окостеніння. Іноді буває різна кількість кісток зап’ястя, полідактилія

Лопатки: в дітей – плоскі, у дорослих – різної форми краї та випуклості.

Таз: у 5-6 р. починає зростатись, закінчується окостеніння до 18 р. Статеві відмінності: після 8-9 р. у хлопчиків таз вужчий і вищий.

Нижні кінцівки: стегнові кості у дітей прямолінійні, шийки – слабо виражені; надколінники можуть бути подвійні, потрійні або відсутні; великогомілкові кістки у дітей як правило більш зігнуті; кістки стопи (26) буває більша кількість до 30, полідактилія. Склепіння стопи утримується м’язами і зв’язками, що забезпечує амортизацію при ходьбі. Порушення нормальної висоти склепіння називається плоскостопістю. Її причиною можуть бути тривале стояння, неправильний підбір взуття, великі навантаження. Призводить до порушення постави, кровопостачання внутрішніх органів, швидкої втоми. Профілактичні заходи: фізичні вправи, правильно підібране взуття і дозовані навантаження

М’язи – активна частина опорно-рухового апарату. Маса м’язової тканини становить 23% від маси тіла у новонароджених, 27% від маси тіла у 8 р., 40-45% – в 17-18 р.


31.01.2014; 01:49
хиты: 202
рейтинг:+1
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь