пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

87. Черепно-мозкові нерви, загальна характеристика, розташування ядер

 

Черепно-мозкові нерви — нерви, що починаються безпосередньо у головному мозку. В людини наявні дванадцять пар черепних нервів: перші дві відходять від передьногоv мозку, решта десять — від стовбура.

I.         Нюховий

II.        Зоровий

III.      Окоруховий

IV.      Блоковий

V.        Трійчастий

VI.      Відвідний

VII.     Лицевий

VIII.   Присінково-завитковий

IX.      Язико-глотковий

X.        Блукаючий

XI.      Додатковий

XII.     Під'язиковий

Всі черепні нерви крім блукаючого іннервують обличчя та шию. Два із них (I і II) складаються виключно із чутливих волокон, решта мають також і моторні функції, при чому всі нерви, що іннервують скелетні м'язи також містять аферентні волокна від пропріорецепторів цих м'язів. Чотири із черепних нервів (III, VII, IX та X) несуть парасимпатичні волокна, що регулюють діяльність залоз та м'язів внутрішніх органів.

Тіла більшості сенсорних нейронів, аксони яких входять до черепних нервів, лежать у гангліях черепних нервів за межами головного мозку, тільки у випадку нюхового та зорового нерва тіла нейронів розташовуються всередині відповідного органа чуття. Деякі черепні нерви мають кілька сенсорних гангліїв, деякі — один, інші ж не мають жодного. Тіла нейронів автономних рухових нейорнів також розташовуються у гангліях, тоді як соматичних — у ядрах стовбура головного мозку.


31.01.2014; 01:49
хиты: 188
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь