пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13. характеристика основних етапів розвитку дитини.

Діти знаходяться в дуже інтенсивному процесі розвитку, а батьки мають інтенсивний вплив на цей процес. Може бути цікавим і корисним знати які

 саме задачі притаманні кожному етапу розвитку дитини.

Етапи розвитку дитини:

1.         пренатальний (дородовий) етап

2.         немовля – від 0 до 18 місяців

3.         раннє дитинство – від 18 місяців до 3 років

4.         дитинство – від 3 до 5-6 років

5.         молодший шкільний вік – від6 до 8 років

6.         середній шкільний вік – від 9 до 12 років

7.         старший шкільний (підлітковий) вік – від 13 до 16 років

Основні задачі розвитку дитини на кожному етапі:

1.         Пренатальний етап. Основною задачею розвитку очевидно є вдалий фізичний розвиток. Як це пов’язано з батьками, їх емоційним станом, їх переживаннями ??? Виходячи з ідеї, що психіка і фізіологія – це частини однієї структури, можемо припускати, що психологічний стан мами напряму впливає на розвиток здорової дитини. А психологічний стан мами часто залежить від психологічної атмосфери в сім’ї. Таким чином і роль батька на цьому етапі є важливою.

2.         Немовля. Основна задача – це формування емоційної сфери. Протягом цього етапу дитина вчиться диференціювати емоції. Крім того дитина опановує характерні емоційні реакції на типові обставини життя, наприклад пробудження зі сну, реакція на падіння, реакція на купання (зміна навколишнього середовища)… Ці вміння істотно залежить від тих реакцій, які дитина спостерігає і переживає разом з батьками.

3.         Раннє дитинство. Розвиваються психічні процеси – увага, пам’ять, уява; а також пізнавальні процеси. Основою цього розвитку є власна активність дитини. На цьому етапі важливо підтримувати «першу» самостійність дитини в дослідженні світу.

4.         Дитинство. На цьому етапі починається соціалізація дитини. В основному вона проходить через ігри. Діти починають що раз більше цікавитися іншими дітьми і всяко пробувати формувати перші стосунки в спільних іграх. Ігри набувають творчого характеру – діти не просто відтворюють знайомі сюжети чи поведінкові конструкти, але і створюють цілком нові. У цьому віці діти починають гратися в рольові ігри і ігри по правилах Дитині важний контакт з ровесниками, яскраві переживання, увага батьків, переживання доброзичливості як базового відношення до світу.

5.         Молодший шкільний вік. Основні задачі пов’язані з початком навчання в школі – розвивається мислення. Також розвивається емоційно-вольова сфера дитини. Актуальними є переживання невдач і успіхів, антипатії і симпатії, дружби… Діти зустрічаються з поняттями «хочу» і «треба».

6.         Середній шкільний вік. Це етап початку формування статевої ідентичності дитини. Діти вступають в конкурентні відносини між собою – так вони можуть зрозуміти свої слабкі і сильні сторони.

7.         Старший шкільний (підлітковий) вік. В цьому віці починається перехід від дитинства до дорослості. На цьому фоні діти-підлітки експериментують з новими формами поведінки. На цьому етапі характерною є висока інтенсивність емоційних переживань і часта зміна настрою. Частим явищем є конфлікти з однолітками і з дорослими – це один з способів проявити себе. Діти-підлітки прагнуть пізнати себе і реалізувати себе в реальному світі. Задачі самореалізації є основними на цьому етапі.

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 228
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь