пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2.Статева система чоловіка

Систему внутрішніх статевих органів чоловіка утворюють яєчка та їх придатки, сім'явиносна протока, сім'яні пухирці, передміхурова залоза, сім'яний канатик; зовнішніх статевих органів - статевий член, мошонка, сечовипускний канал.

Яєчко (чоловіча статева залоза) є парним органом і знаходиться в мошонці. Формуються вони на зародковому етапі в черевній порожнині і з часом (до моменту народження дитини) поступово опускаються через пахвинний канал на дно мошонки.

За рахунок комплексу оболонок у мошонці постійно підтримується певна температура - на 3-4 градуси нижча, ніж у черевній порожнині. При охолодженні мошонка підтискає яєчка до тіла, забезпечуючи їм підігрівання, а в спеку дає змогу їм провисати, перебуваючи на більшій відстані від тіла, що полегшує тепловіддачу.

Сперматозоїди утворюються у звивистих канальцях яєчка упродовж 70 днів. Складаються вони з головки, яка несе в собі генетичний матеріал і є хімічним резервуаром; шийки, в якій знаходиться "силовий агрегат" для руху сперматозоїда; хвоста, за допомогою якого вони рухаються.

Придаток, який кріпиться до яєчка, є резервуаром для накопичення сперматозоїдів, у ньому продовжується та завершується процес їх дозрівання. Із придатка по сім'явиносній протоці, довжина якої сягає 40 см, сперматозоїди рухаються до передміхурової залози.

Передміхурова залоза (простата) є додатковою статевою залозою, що виробляє секрет, який складає приблизно 30% сім'яної рідини. При змішуванні сперматозоїдів і сім'яної рідини утворюється сперма.

У сім'яних пухирцях, що знаходяться позаду передміхурової залози, виробляється секрет, багатий на фруктозу, якого у сім'яній рідині приблизно 70%

Гормональні порушення:

При виявленні причин чоловічого безпліддя гормональний статус чоловіка досліджують тільки після отримання у пацієнта патологічної спермограми (знижена кількість сперматозоїдів, є сперматозоїди зміненої форми — з двома головками, з двома хвостами, без хвоста і т.п.). Гормональні дослідження дозволяють визначити джерело патологічних змін :

в яєчках — таку гормональну недостатність лікарі називають гіпергонадотропний гіпогонадизм;

у регулюючих структурах головного мозку (гіпоталамусі і гіпофізі) — ця недостатність носить назву гіпогонадотропний гіпогонадизм.

чоловіків зі зниженою виробленням статевих гормонів може розвинутися остеопороз - системне захворювання скелета, яке характеризується зменшенням маси кістки в одиниці об'єму та порушенням мікроархітектури кісткової тканини, що призводить до підвищення крихкості кісток та високого ризику їх переломів

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 155
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь