пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

71.Водно-сольовий обмін,значення для організму,що росте та розвивається,можливі порушення та їх наслідки

 

Водно-сольовой обмін – сукупність процесів надходження води та солей (електролітів) у організм, їх всмоктування, розподілу у внутрішніх середовищах і виділення.

 

Всі хімічні і фізико-хімічні процеси, які протікають в організмі,
здійснюються в водному середовищі. Вода виконує в організмі слідуючі
важливі функції: 1) служить розчинником продуктів харчування і обміну;
2) переносить роз творені в ній речовини; 3) послаблює тертя між до
торканими поверхнями в тілі людини; 4) бере участь в регуляції
температури тіла за рахунок великої теплопровідності, великої теплоти
випаровування.

 

Концентрація солей - життєво важливий механізм, що підтримує необхідну внутрішню середу в тілі людини. Солі містяться в клітинах і в усіх рідинах організму. Через порушення водно-сольового обміну може утруднити роботу багатьох органів. Але в той же час, збої в роботі організму в свою чергу призводять до зсуву балансу.

 

Причин порушення водно-сольового балансу може бути багато. При значній крововтраті зменшується об'єм циркулюючої крові і включається механізми компенсації, що призводить до високої концентрації солей, накопляемості рідини та відновлення об'єму рідини в судинах.

Ниркова недостатність веде до збільшення об'єму рідини в організмі. Порушення нормальної роботи нирок підвищує концентрацію солей в крові, що призводить до порушення роботи клітин організму.

Якщо людина тривалий час перебуває без свідомості, то недостатнє забезпечення водою і солями людини також призведе до порушення балансу.

При підвищеній проникності судин в організмі накопичується сіль і вода, з їх виведенням організм справляється погано.

Головна ознака порушення водно-сольового балансу - відчуття спраги, набряки, зневоднення організму. Можливе порушення кислотно-лужного балансу, зниження артеріального тиску, аритмія серцебиття. Ці проблеми можуть привести до серйозних ускладнень: колапсу, зупинки серця. Тому необхідно вчасно звернутися до лікаря.

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 93
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь