пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

53. Поняття про пірамідні та екстра пірамідні провідні шляхи центральної нервової системи, фізіологічне значення, наслідки порушень.

Пірамідальна Провідні шляхи.

Головний руховий, або пірамідний корково-спинномозковій шлях представляє собою систему нервових волокон, по яких довільні рухові імпульси від гігантопірамідальних невроцітов (пірамідних клітин Беца), розташованих в корі предцентральной звивини (5-й шар) і навколоцентральні часточки, направляються до рухових ядер черепних нервів і до передніх рогах спинного мозку, а від них до скелетних м'язів. У залежності від напрямку і розташування волокон пірамідний шлях ділиться на три частини: корково-ядерний шлях, що йде до ядер черепних нервів; латеральний і передній кірково-спинномозкові шляхи, що йдуть до ядер передніх рогів спинного мозку.

Корково-ядерний шлях представляє собою пучок аксонів гігантопірамідальних клітин предцентральной звивини. Цей шлях починається в нижній третині предцентральной звивини і проходить через коліно внутрішньої капсули, основа ніжки мозку. Волокна кірково-ядерного шляху переходять на протилежну сторону до рухових ядер черепних нервів, де закінчуються синапсами на їх нейронах. Аксони рухових нейронів зазначених ядер виходять з мозку в складі відповідних черепних нервів і направляються до скелетних м'язів голови і шиї.

Латеральний і передній кірково-спинномозкові (пірамідні) шляхи починаються від гігантопірамідальних невроцітов предцентральной звивини. Волокна цього шляху направляються до внутрішньої капсулі, проходять через передню частину її задньої ніжки, потім через основа ніжки мозку і мосту, переходять у довгастий мозок, утворюючи його піраміди. На кордоні довгастого і спинного мозку частина волокон кірково-спинномозкового шляху переходить на протилежну сторону, триває в бічній канатик спинного мозку (латеральний корково-спинномозковій шлях) і закінчується в передніх рогах спинного мозку синапсами на їх рухових клітинах. Таким чином бічний кірково-спинномозкової шлях лежить в бічному канатику, складається з нейритів клітин кори протилежної півкулі і поступово стоншується, тому що в кожному сегменті спинного мозку частина його волокон закінчується на клітинах передніх рогів. Цей шлях проводить від кори довільні рухові імпульси, стимулюючі і гальмівні.

 Волокна кірково-спинномозкового шляху, що не переходять на протилежну сторону на кордоні довгастого мозку зі спинним, спускаються вниз у складі переднього канатика спинного мозку, утворюючи передній кірково-спинномозкової шлях. Ці волокна посегментно переходять на протилежний бік через білу спайку спинного мозку і закінчуються синапсами на рухових невроцітах (мотонейронах) передніх рогів протилежної сторони спинного мозку. Аксони клітин передніх рогів виходять зі спинного мозку в складі переднього корінця і іннервують скелетні м'язи. Отже, всі пірамідні шляхи є перехрещеними.

 Представляє інтерес, що корково-спинальні шляху закінчуються на мотонейронах спинного мозку лише у людини і приматів, у той час як у субпріматов, а іноді й у приматів між ними включається вставний нейрон.

 При ураженні пірамідних шляхів рефлекторні механізми спинного мозку розгальмовуються, спостерігається посилення рефлексів спинного мозку і тонусу м'язів, виявляються захисні рефлекси, а також рефлекси, які в нормі спостерігаються тільки у грудних дітей. Поразка пірмідних шляхів призводить до розвитку центральних паралічів або парезів. Екстрапірамідальні Провідні шляхи.

 Екстрапірамідні шляхи у ссавців і людини є морфологічною основою, за якою проводяться безумовні рефлекси, що регулюють тонус скелетних м'язів і здійснюють їх мимовільну автоматичну іннервацію. При поразці цих шляхів виникають різного роду гіперкінези, акинезії.

 Екстрапірамідні провідні шляхи є філогенетично більш старими, ніж пірамідні. Вони мають безліч зв'язків з клітинами і ядрами стовбура мозку і з корою великого мозку, яка контролює і управляє екстрапірамідної системою. У зв'язку з цим загальним початком екстрапірамідних шляхів можна вважати кору півкуль великого мозку, а місцем, де вони закінчуються, - ядра мозкового стовбура і передніх рогів спинного мозку. Вплив кори півкуль великого мозку здійснюється через ряд утворень: мозочок, червоні ядра, ретикулярну формацію, пов'язану з таламусом і смугастим тілом через вестибулярні ядра.

 Екстрапірамідні шляхи поділяють на три частини: коркові, стриопаллидарной і трункоспінальние шляху.

Коркові екстрапірамідні шляхи складаються з нервових волокон, що йдуть від клітин кіркових рухових центрів до утворень екстрапірамідної системи. Тут можна виділити наступні шляхи: корково-таламические, кірково-гіпоталамічні, кірково-мостові, кірково-Красноядерно і корково-покришечние.

 Наприклад, кора півкуль великого мозку здійснює управління функціями мозочка, що бере участь у координації рухів, через міст по корково-мостомозжечковому шляху. Їх два: лобно-мостомозжечковом і потилично-скронево-мостомозжечковом. Вони проходять з кори головного мозку до власних ядер мосту і від них до кори мозочка протилежної сторони.

Стриопаллидарной шляху представлені нейритів клітин, залягають в підкоркових базальних ядрах (у смугастому тілі - у хвостатому ядрі, блідій кулі, шкаралупі); ці шляхи йдуть до ядер таламуса, гіпоталамуса, червоного ядра, чорної речовини. Анатомічно зазначені нейритів утворюють три основних еферентних пучка: сочевицеподібне петля, чечевицеподібних пучок і субталамічного пучок.

Трункоспінальние шляху утворюються нервовими провідниками, що йдуть від ядер середнього, проміжного і довгастого мозку до рухових ядер спинного мозку і черепних нервів, у складі наступних анатомічно відокремлених рухових шляхів. 


31.01.2014; 01:49
хиты: 133
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь