пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

55. Поняття про пірамідні та екстра пірамідні шляхи, фізіологія.

Екстрапірамідні система - другий еферентної механізм реалізації довільних рухів і дій. Екстрапірамідної системою називаються всі рухові шляхи, які не проходять через піраміди довгастого мозку. Екстрапірамідні система давніша, ніж пірамідна. Вона дуже складна за своїм складом. У екстрапірамідної системі розрізняють кіркова і підкорковий відділи. До коркового відділу екстрапірамідної системи відносяться ті ж поля, які входять в кіркова ядро рухового аналізатора. Це 6-е і 8-е, а також 1-е і 2-е поле, тобто сенсомоторна область кори.

 Будова підкоркового відділу екстрапірамідної системи досить складне. Він складається з цілого ряду утворень.

 Кінцевою інстанцією екстрапірамідних впливів є ті ж мотонейрони спинного мозку, до яких адресуються імпульси і пірамідної системи.

 !! Чітка анатомічна межа між пірамідної і екстрапірамідної системами відсутня.

 Вони відокремлені анатомічно тільки на ділянці пірамід, в довгастому мозку. Однак функціональні відмінності між цими системами досить виразні. І особливо ясно вони проявляються в клініці локальних уражень головного мозку.

 

 Порушення рухових функцій, що виникають при різних локальних ураженнях мозку, можна підрозділити на відносно елементарні, пов'язані з ураженням виконавчих, еферентних механізмів рухів, і більш складні, що поширюються на довільні рухи і дії і пов'язані переважно з ураженням аферентних механізмів рухових актів.

 Щодо елементарні рухові розлади виникають при ураженні підкоркових ланок пірамідної і екстрапірамідної систем. При ураженні кіркової ланки пірамідної системи (4-го поля), розташованого в прецентральной області, спостерігаються рухові розлади у вигляді парезів або паралічів певної групи м'язів: руки, ноги або тулуба на стороні, протилежній поразці. Для поразки 4-го поля характерний млявий параліч (коли м'язи не чинять опір пасивному руху), що протікає на тлі зниження м'язового тонусу. Але при вогнищах, розташованих кпереди від 4-го поля (в 6-му і 8-му полях кори), виникає картина спастичного паралічу, тобто випадінь відповідних рухів на тлі підвищення м'язового тонусу. Явища парезів разом з чутливими розладами характерні і для поразки постцентральна відділів кори. Ці порушення рухових функцій докладно вивчаються неврологією. Поряд з цими неврологічними симптомами ураження коркового ланки екстрапірамідної системи дає також порушення складних довільних рухів, про які мова буде йти нижче.

 При ураженні пірамідних шляхів в підкіркових областях мозку (наприклад, в зоні внутрішньої капсули) виникає повне випадання рухів (параліч) на протилежній стороні. Повне одностороннє випадання рухів руки і ноги (геміплегія) з'являється при грубих вогнищах. Найчастіше в клініці локальних уражень мозку спостерігаються явища часткового зниження рухових функцій на одній стороні (геміпарези).

 При перетині пірамідного шляху в зоні пірамід - єдиною зоні, де пірамідний і екстрапірамідний шляху анатомічно відокремлені, - довільні рухи реалізуються тільки за допомогою екстрапірамідної системи. При перетині пірамід рухи стають менш дискретними (тобто більш грубими). У загарбання предметів починає брати участь б про льшее кількість м'язів. Крім того, в русі, де потрібна участь усіх м'язів (типу стрибка), що характерно для моторики мавп (на них проводилися операції), зникають точність і координованість. Подібні порушення рухів протікають на тлі підвищення м'язового тонусу.

 Ці дані свідчать про те, що пірамідна система бере участь в організації переважно точних, дискретних, просторово-орієнтованих рухів і в придушенні м'язового тонусу. Ураження кіркових і підкіркових ланок екстрапірамідної системи призводить до появи різних рухових розладів. Ці розлади можна підрозділити на динамічні (Тобто порушення власне рухів) і статичні (Тобто порушення пози).


31.01.2014; 01:49
хиты: 226
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь