пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

50.ПЕРЕДНІ ТА ЗАДНІ РОГИ СПИННОГО МОЗКУ,БУДОВА,ФІЗІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ.

Спинний мозок разом з головним мозком утворює центральну нервову систему.

 Спинний мозок складається із сірої речовини, що містить нервові клітини, і білої речовини, що складається з мієлінових нервових волокон.

 На поперечному перерізі спинний мозок має вигляд овалу. Сіра речовина утворює дві вертикальні колони у правій та лівій половинах спинного мозку. Посередині проходить вузький центральний канал із спинномозковою рідиною. В кожній колоні сірої речовини розрізняють два стовпи - передній і задній. На поперечному розрізі спинного мозку ці стовпи мають вигляд рогів і нагадують літеру Н або метелика.

Сіра речовина спинного мозку утворює з кожної сторони по два виступи: короткі і широкі виступи, що йдуть до передньої поверхні мозку, називаються передніми рогами, а в напрямку до задньої поверхні витягуються вужчі - задні роги.

Крім передніх і задніх рогів у грудному відділі та верхніх поперекових сегментах спинного мозку містяться бічні роги сірої речовини. У бічних рогах містяться центр соматичної нервової системи й інші нейрони спинномозкового-мозочкового шляху.

У сірій речовині передніх рогів містяться тіла рухових (відцентрових) нейронів (мотонейрони), відростки яких утворюють передній корінець. При ураженні передніх рогів або переднього корінця спостерігається периферичний параліч з атонією і атрофією м'язів. У задніх рогах розташовані клітини проміжних нейронів, через які здійснюється зв'язок між доцентровими нейронами. Задній корінець утворений волокнами чутливих (доцентрових) клітин, тіла яких розташовуються в спинномозкових вузлах. Через задні корінці збудження передається із периферії в спинний мозок. Це - чутливі корінці.

Через передні корінці збудження передається від спинного мозку до м'язів та інших органів. Це - рухові корінці. Мотонейрони поділяються на 2 основних типи: а і у нейрони, які іннервують різні за функцією волокна скелетних м'язів.

Спинний мозок виконує дві основні функції: провідникову І рефлекторну.

Провідникова функція спинного мозку полягає у проведенні нервових імпульсів по нервових волокнах білої речовини, які утворюють провідні шляхи.

Рефлекторна функція спинного мозку пов’язана з передачею чутливих нервових імпульсів від периферії через вставні нейрони задніх рогів спинного мозку безпосередньо руховим клітинам передніх рогів цього сегмента, а від них — скелетних м’язів

При ураженні задніх корінців спостерігається стріляючий біль, анестезії і гіпестезії всіх видів чутливості і зниження рефлексів.

При ураженні заднього рога біль може не виникати, але спостерігається втрата больової і температурної чутливості і суглобово-м'язової чутливості.

При ураженні заднього корінця, заднього і переднього рогів, переднього корінця спостерігаються рефлекторні розлади (послаблення або втрата рефлексів).

Всі функції спинний мозок здійснює під контролем головного мозку.

 

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 272
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь