пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49.ОБМІН ЖИРІВ,ЛОКАЛІЗАЦІЯ ЖИРУ В ОРГАНІЗМІ.ПОНЯТТЯ ПРО НЕЙРО-ЕНДОКРИННУ РЕГУЛЯЦІЮ ЗАСВОЄННЯ ЖИРУ.ПОРУШЕННЯ ЖИРОВОГО ОБМІНУ

.

Жири, що потрапляють в організм з їжею, в процесі перетравлення в тонкій кишці розщеплюються на гліцерин та жирні кислоти, які переважно всмоктуються з кишок в лімфу і частково у кров. В організмі з цих речовин синтезується власний жир, який перш за все є багатим джерелом енергії (1 г жиру при катаболізмі виділяє 9,3 ккал енергії). Жир є обов'язковою складовою таких клітинних структур, як цитоплазма, ядро і мембрана, є основною складовою статевих гормонів. Крім енергетичної та пластичної функцій, жир, покриваючі внутрішні органи, захищає їх від механічних пошкоджень. Підшкірна жирова основа захищає організм від тепловтрат. З жирами в організм надходять жиророзчинні вітаміни (А, Д, Е, К).

 Порушення жирового обміну (ліпідоза).

Ліпідози поділяють на паренхіматозні і стромально-судинні. Ще умовно, морфологічний прояв порушення обміну цитоплазматичних жирів в клітинах позначають як дистрофія, а нейтральних жирів та холестерину в стромі органа (стінках судин) - ожиріння.

А). Стромально-судинне ожиріння проявляється зменшенням або збільшенням запасів нейтрального жиру в підшкірній жировій клітковині, брижі, сальнику, осерді, кістковому мозку тощо.

Загальне зменшення жирової тканини має місце при виснаженні (кахексії). Вона стає в'ялою, драглистою, просякає рідиною, ослизнюється.

Б).Паренхіматозні ліпідози найчастіше зустрічаються в міокарді, печінці, нирках.

Жирова дистрофія нирок має місце при ліпемії, тобто при збільшенні кількості жиру в крові. Надлишок жиру виводиться з організму нирками, при  цьому вони забруднюються.

Жирова дистрофія міокарда характеризується накопиченням в кардіоміоцитах крапель ліпопротеїдів. Процес має вогнищевий характер і зустрічається в групах м'язових клітин, розташованих за ходом венозного коліна капілярів і дрібних вен. Як правило, жирова дистрофія спостерігається при тривалій загальній гіпоксії.

Жирова дистрофія печінки характеризується збільшенням кількості вмісту жиру в гепатоцитах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 222
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь