пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

анатомія, нервові волокна, їх групи та види

Провідними шляхами називають пучки функціонально однорідних нервових волокон, що з'єднують різні центри в центральній нервовій системі.

 Імпульси, що виникають при дії на рецептори, передаються по відростках нейронів до їхніх тілах тільки в певному напрямку. За одними ланцюгів нейронів імпульс поширюється доцентровий - від місця виникнення в шкірі, слизових, органах руху, судинах до мозку. За іншими ланцюгів нейронів імпульс проводиться відцентрово з мозку на периферію, до робочого органу.

 Виділяють три групи нервових волокон: асоціативні, комісуральних і проекційні.

 Асоціативні нервові волокна (короткі та довгі) з'єднують між собою групи нейронів (нервові центри), розташовані в одній половині мозку. Короткі (внутрідолевие) з'єднують прилеглі ділянки сірої речовини і розташовуються, як правило, в межах однієї частки мозку. Серед них виділяють дугоподібні волокна великого мозку, які з'єднують між собою сіру речовину сусідніх звивин і не виходять за межі кори (інтракортикальна), і екстракортікальние, що проходять в білій речовині півкуль. Довгі (междолевие) асоціативні пучки з'єднують між собою ділянки сірої речовини, розташовані на значній відстані один від одного, зазвичай в різних частках. До них відносяться верхній поздовжній пучок, що з'єднує кору лобової частки з тім'яної і потиличної; нижній поздовжній пучок, що зв'язує сіра речовина скроневої частки з потиличної; крючковідний пучок, що з'єднує кору в області лобового полюса з передньою частиною скроневої частки.

 Комісуральних (спайкові) нервові волокна пов'язують аналогічні центри (сіра речовина) правого і лівого півкуль великого мозку, утворюючи мозолисте тіло, спайку склепіння і передню спайку. Мозолисте тіло сполучає між собою нові, більш молоді відділи кори великого мозку правої і лівої півкуль, в яких волокна розходяться віялоподібно, створюючи лучистість мозолистого тіла. У передній спайці проходять волокна, що з'єднують між собою ділянки кори скроневих часток обох півкуль, що належать нюхової мозку. Волокна спайки зводу проходять між ділянками сірої речовини гіпокампі і скроневих часток обох півкуль.

 Проекційні нервові волокна (провідні шляхи) підрозділяються на висхідні і сходить. Висхідні зв'язують спинний мозок з головним, а також ядра мозкового стовбура з базальними ядрами і корою великого мозку, хто сходить йдуть у зворотному напрямку.

 Висхідні проекційні шляхи аферентні, чутливі. За ним до кори великого мозку надходять нервові імпульси, що виникли в результаті впливу на організм різних факторів зовнішнього середовища, включаючи імпульси, що йдуть від органів чуття, опорно-рухового апарату, внутрішніх органів і судин. Залежно від цього висхідні проекційні шляхи поділяються на три групи.

 1.екстероцептівние шляху несуть імпульси від шкірного покриву (больові, температурні, дотик і тиску), від органів чуття (зір, слух, смак, нюх). Провідний шлях дотику і тиску (передній спіноталаміческій шлях) несе імпульси від шкіри до клітин кори постцентральна звивини.

 2.пропріоцептівние шляху проводять імпульси від м'язів, сухожиль, суглобових капсул, зв'язок, вони несуть інформацію про положення тіла, обсязі рухів. Провідний шлях пропріоцептивної чутливості коркового напрямки несе імпульси м'язово-суглобового почуття до кори постцентральна звивини.

 3.інтероцептівние шляху проводять імпульси від внутрішніх органів, судин, тканин організму. Їх рецептори сприймають інформацію про стан гемостазу.

 Спадні рухові шляху є еферентних. Вони проводять імпульси від кори великого мозку і підкоркових центрів до нижчого рівня відділів центральної нервової системи - до ядер мозкового стовбура. Ці шляхи поділяються на дві групи: пірамідальні і експірамідальние.

 Головний руховий, або пірамідальна шлях представляє собою систему нервових волокон, по яких довільні рухові імпульси прямують до рухових ядер черепних нервів, а від них до скелетних м'язів. Залежно від напрямку й розташування волокон пірамідальний шлях ділиться на дві частини: корково-ядерний шлях, що йде до ядер черепних нервів, і корково-спинномозкової шлях. В останньому виділяють латеральний і передній корково-спинномозкові (пірамідальні) шляхи, що йдуть до ядер передніх рогів спинного мозку.

 Експірамідальние провідні шляхи мають безліч зв'язків зі стовбуром мозку та з корою великого мозку, що управляє експірамідальной системою. У здійсненні координації рухів людини при порушенні рівноваги важливу роль відіграє переддверно-спинномозкової шлях, який зв'язує вестибулярні ядра з передніми рогами спинного мозку. Кора великого мозку керує функціями мозочка, який бере участь в координації рухів, через міст по кортико-мосто-мозочковою шляху.

 Таким чином, провідні шляхи головного мозку встановлюють зв'язок між аферентних і еферентних (ефекторними) центрами, замикають складні рефлекторні дуги в тілі людини. Провідні шляхи функціонально об'єднують організм в єдине ціле, забезпечують узгодженість його дій.


31.01.2014; 01:49
хиты: 234
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь