пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38 Характеристика будови та функції шлунку

Шлунок - Орган, який повністю розташований в черевній порожнині, являє собою мішкоподібну розширення травного тракту. У шлунок пережована і змочена слиною їжа потрапляє із стравоходу, де починається черговий етап травлення. Виділяють наступнічастини шлунка:

- Мала і велика кривизна;
- Кардіо - частина шлунка, прилеглих до стравоходу;
- Пілорус (воротар) - місце безпосередньо перед переходом шлунка в дванадцятипалу кишку;
- Дно (фундус), або звід, - частина шлунка, яка розташовується лівіше і вище кардії;
- Пилорический сфінктер - м'язове утворення, що перешкоджає ввезенню вмісту дванадцятипалої кишки в шлунок в нормі;
- Тіло шлунка - від дна до пілоричного сфінктера. У шлунку відбувається всмоктування деяких продуктів (глюкози, етилового спирту, солі, води) і другий етап перетравлення їжі.

Внутрішня поверхню шлунка представлена слизовою оболонкою, яка утворює поздовжні складки. Слизова покрита слизом, який захищає її від дії соляної кислоти і ферментів. У слизовій оболонці розташовані специфічні залози, що беруть участь в синтезі соляної кислоти, травних ферментів, слизу та інших біологічно активних сполук. Вся сукупність цих сполук називається шлунковим соком. Причому склад шлункового соку при кожному прийомі їжі визначається її складом. І це ще одна з причин, шані треба добре пережовувати їжу, - сигнал, що надійшов з ротової порожнини, повинен бути отриманий головним мозком, який, в свою чергу, певним чином реагує на нього, регулюючи виділення шлункового соку певного складу і кількості для забезпечення адекватного розщеплення інгредієнтів їжі. Важливу роль в регуляції травлення грає центральна нервова система, яка була доведена академіком І. П. Павловим. Навіть при вигляді певної їжі або думки про неї утворюється шлунковий сік певного складу.

Основним ферментом шлункового соку є пепсин, під дією якого відбувається розщеплення білків на більш дрібні фрагменти.
Натщесерце шлунок періодично скорочується (перистальтика, моторна функція шлунка), що може викликати так звані голодні спазми. При попаданні першої порції їжі в шлунок на певний проміжок часу перистальтика припиняється, і починається процес перетравлення. У міру перетравлення їжі скорочення поновлюються і вона починає просуватися до виходу з шлунка - до воротаря. До цього моменту перистальтика шлунка активується, що сприяє перемішуванню їжі з шлунковим соком і її кращому перетравленню.

Необхідно підкреслити, що в процесі просування їжі з шлунку в кишечник активну участь беруть м'язи передньої черевної стінки - прямі і косі м'язи передньої черевної стінки (черевний прес), а також м'язи шлунка, які мають автономну іннервацію. У положенні стоячи або при ходьбі м'язи скорочуються і стимулюють перистальтику кишечника, тоді як в положеннях сидячи або лежачи вони розслаблені, і нормальна перистальтика шлунка практично припиняється.

На кордоні між шлунком і дванадцятипалої кишкою також знаходиться сфінктер, що утруднює потрапляння вмісту кишечника назад в шлунок.

В результаті дії ферментів шлункового соку і моторної функції шлунка в дванадцятипалу кишку надходить більш однорідний харчова грудка, за консистенцією нагадує кашку.

Після шлунка починається кишечник, в якому виділяють тонку і товсту кишки, які мають відмінні риси будови і фізіологічні функції. У цих відділах ШКТ виділяють також окремі частини.
До складу тонкого кишечника входить дванадцятипала, худа і клубова кишки. По тонкому кишечнику їжа просувається протягом 7-8 годин.

 

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 118
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь