пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» культура
» анатомия
» психо

32. Будова серця, серцевий цикл та його регуляція, вікові особливості.

У людини серце міститься в серцевій сумці (перикард) і розташоване в грудній клітині (середостінні). Центральна частина середостіння включає в себе перикард, серце, початкові частини магістральних судин: верхньої і нижньої порожнистих вен, стовбура легеневої артерії, чотири легеневих вени, а також діафрагмальний та блукаючий нерв.

Анатомічно виділяють 5 відділів серця — верхівку, основу, діафрагмальну, грудинно-реберну та легеневу поверхні. Вінцева борозна оточує серце та лежить на межі між передсердями та шлуночками серця. Правий та лівий шлуночки серця розмежовують відповідно передня та задня міжшлуночкові борозни.

У людини серце складається з чотирьох камер:

1.Праве передсердя — камера серця кубічної форми, яка внизу з'єднане з правим шлуночком через правий передсердно-шлуночковий отвір, в якому є клапан. Він дозволяє потрапити крові з передсердя в шлуночок і запобігає його потраплянню назад в передсердя.

2.Ліве передсердя  — камера серця кубічної форми. Внутрішня поверхня гладка за винятком стінок вушка, де є валики гребінчатих м'язів. На задній стінці розташовані устя легеневих вен (по дві по обидві сторони).

3.Правий шлуночок — одна з чотирьох камер серця людини, в якій починається мале коло кровообігу. Венозна кров потрапляє до правого шлуночку з правого передсердя через трьохстулковий клапан у момент діастоли та закачується до легеневого стовбуру через легеневий клапан у момент систоли.

4.Лівий шлуночок — одна з чотирьох камер серця людини, в якій починається велике коло кровообігу. Кров, збагачена киснем, надходить в лівий шлуночок з лівого передсердя через мітральний клапан і закачується в аорту через аортальний клапан.

Клапани серця:

1.Мітральний клапан,або Двостулковий клапан — один із клапанів серця. Він лежить між лівим передсердям та лівим шлуночком та регулює потік крові з лівого передсердя серця в лівий шлуночок. Мітральний клапан в нормі має 2 стулки: передню (аортальну) та задню (муральну). Стулки сухожилковими струнами прикріплюються до сосочкових м'язів.

2.Трикуспідальний клапан або Тристулковий клапан — один із клапанів серця.Він лежить між правим передсердям та правим шлуночком та регулює потік крові з правого передсердя серця в правий шлуночок. Трикуспідальний клапан в нормі має 3 стулки: передню, септальну та задню.

3.Аортальний клапан — один із клапанів серця. Він лежить між лівим шлуночком та висхідною аортою та регулює потік крові з лівого шлуночку серця в аорту.

4.Клапан легеневого стовбура — це півмісяцевий клапан серця, що знаходиться між правим передсердям і легеневим стовбуром, куди виштовхується кров під час систоли. Функцією клапана легеневого стовбура є запобігання зворотному кровоплину під час діастоли шлуночків.

У порожнині серця і в стінках великих кровоносних судин розташовані рецептори, що сприймають коливання тиску крові. Нервові імпульси, що приходять від цих рецепторів, викликають рефлекси, що налаштовують роботу серця до потреб організму.Імпульси-команди про перебудову роботи серця поступають від нервових центрів довгастого мозку і спинного мозку. Парасимпатичні нерви передають імпульси, що знижують частоту серцевих скорочень, симпатичні нерви доставляють імпульси, що підвищують частоту скорочень.

серцевий цикл включає 3 стадії:систола передсердя, систола шлуночків,діастола. систола-скорочення шлуночків і передсердь під час серцевого циклу.діастола-розслаблення шлуночків і передсердь під час серцевого циклу.

з віком погіршується робота серцевого м*яза, крім того, в результаті зменшення еластичності кровоносних судин при фіз. роботі різко підвищується артеріальний тиск.

 

 

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 951
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь