пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Роль гіпофіза в регуляції функцій залоз внутрішньої секреції

Роль гіпофіза в регуляції функцій залоз внутрішньої секреції

Гіпофіз, або мозковий додаток, є провідною залозою внутрішньої секреції і міститься в заглибині клиноподібної кістки, яка називається турецьким сідлом. Гіпофіз регулює обмін речовин і утворення гормонів у всіх залозах внутрішньої секреції.
Гіпофіз поділяють на 3 частки: передню і середню (аденогіпофіз), які утворені залозистою тканою і задню (нейрогіпофіз), яка утворена нервовою тканиною. Нейрогіпофіз гормонів не утворює. Тут депонують¬ся гормони нейроглії гіпоталамічної ділянки: оксітоцин (викликає скоро¬чення матки) і вазопресин (підвищує артеріальний тиск, має антидіуре-тичний ефект).
Дитина народжується з гіпофізом вагою 0,1-0,15 г в якому добре виражена проміжна частка. В період статевого дозрівання вага його відповідає вазі гіпофіза дорослої людини -0,55-0,8 г.
Гормони, що їх виділяє гіпофіз надходять частково в кров, а част¬ково в спинномозкову рідину через третій мозковий шлуночок.
До
гормонів передньої і середньої часток (аденогіпофіза) відносять¬ся: соматотропний, який стимулює ріст дітей та підлітків, вироблення дезоксікортикостерону і сповільнює свою дію під впливом статевих гор¬монів; гонадотропні фолікулостимулюючий (стимулює утворення гор¬монів в яєчниках), лютеінізуючий (викликає овуляцію, утворення жов¬того тіла і статевих гормонів), лютеотропний (стимулює лактацію); тіреотропний - стимулює функцію щитоподібної залози; адренокортикотропний - стимулює секрецію наднирниками глюкокортикоїдів, гальмує ріст, прискорює регенерацію нервової системи та ін.
Для
дитячого організму найважливішими є гормони передньої частки гіпофіза. Так, недостатнє виділення гормону росту призводить до розвитку карликовості. Гіпофізарні карлики мають пропорційне тіло, здорову психіку, але послаблений обмін речовин з припиненням статевого дозрівання.
При
гіперфункції передньої частки гіпофіза секреція гормону росту посилюється, що призводить до розвитку гігантизму. Гіганти мають ви¬сокий зріст, переважно за рахунок довжини нижніх кінцівок, утруднену діяльність серця (через розширення шлуночків), прискорений пульс, похолодання кінцівок, утруднене травлення. Такі діти швидко втомлю¬ються і досягають низьких результатів в навчанні.
Пухлиноподібне розростання (аденома) передньої частки гіпофіза у дорослих і призводить до розвитку акромегалії. У людини збільшуєть¬ся ніс, язик, китиці рук та стопи, розвивається м'язова слабкість, при¬гнічується статева функція. На акромегалію частіше хворіють чоловіки.
Вироблення і виділення гормонів гіпофіза регулює кора головного мозку.

 


31.01.2014; 01:49
хиты: 137
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь