пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

№14 Методи визначення масової частки сухих речовин незбираного молока. Сутність та методика визначення масової частки сухих речовин арбітражним методом.

Сутність методу. Метод полягає у висушуванні наважки досліджу­ваного продукту до сталої маси.

Проведення аналізу. Скляний бюкс з відкритою кришкою і скляною паличкою, яка не виступає за межі бюкса, з 20-30 г добре промитого і прожареного піску ставлять у шафу для сушіння і витримуібть при температурі (102±2) °С протягом 30-40 хв.

Після цього бюкс виймають із шафи, закривають кришкою, охолоджують в ексикаторі 40 хв і зважують з похибкою не більш як 0,001 г. У цей самий бюкс піпеткою вносять 10 см3 молока, закривають кришкою і негайно зважують. Потім вміст бюкса ретельно перемішують скляною паличкою і відкритий бюкс нагрівають на водяній бані, часто перемішуючи вміст до одержання сипкої маси. Після цього відкритий бюкс і кришку ставлять у шафу для сушіння при температурі (102±2)°С. Через 2 год бюкс щипцями виймають із шафи, закривають кришкою, охолоджують в ексикаторі 40 хв і зважують.

 Наступні зважування проводять після висушування протягом 1 год доти, поки різниця між двома послідовними зважуваннями буде дорівнювати або буде менша як 0,001 г. Якщо при одному зважуванні після висушування буде знайдено збільшення маси, для розрахунків беруть результати попереднього зважування.

Опрацювання результатів. Масову частку сухої речовини, %, обчислюють за формулою

C=100-(( М1- М0)100)/M- М0

де М0 - маса бюкса з піском і скляною паличкою, г; М, М1 - маса бюкса з піском, скляною паличкою і наважкою досліджуваного продукту відповідно до і після висушування, г.

Розбіжність між паралельними визначеннями повинна бути не більша як 0,1 %. За кінцевий результат беруть середнє арифметичне двох паралельних визначень.

Масову частку вологи, %, обчислюють за формулою

В= 100 - С.

 


хиты: 104
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь