пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

№20 Рефрактометричним метод визначення масової частки білка у молочній сировині.

Визначення ґрунтується на вимірюванні граничного кута заломлення за коловою шкалою аналізатора молока АМ-2 “БІЛОК”. Для визначення масової частки білка беруть різницю замірів за шкалою “БІЛОК” для молочної сировини та безбілкової молочної сироватки.

Прилад призначений для виробничого контролю складу молока з кислотністю до 28 °Т.

Для визначення масової частки білка відміряють 5 см3 молока або іншої молочної сировини у флакон місткістю 10 см3, додають п’ять-шість крапель 4% -го розчину хлориду кальцію, закривають флакон гумбвою пробкою та злегка струшують. Одночасно готують ще дві-три паралельні проби в нумерованих флаконах. Флакони з пробками ставлять у водяну баню і кип’ятять 10 хв. Рівень води в бані повинен досягати половини висоти флаконів. Потім флакони охолоджують протягом 2 хв у бані з холодною водою. Після цього флакони виймають з бані, витирають серветкою і струшують так, щоб виділена сироватка змішалася з краплями конденсату, який утворився на внутрішніх стінках флакона.

Флакони вміщують у центрифугу та центрифугують не менш як 10 хв. Утворенупрозору сироватку відбирають піпеткою та одну-дві краплі наносять на вимірювальну призму рефрактометра. Вимірювальну призму закривають. Спостерігаючи в Окуляр рефрактометра, спеціальним коректором усувають забарвленість межі світла й тіні. Для поліпшення різкості межі вимірювання проводять через І хв після нанесення сироватки на призму, оскільки за цей час з проби видаляється повітря і краще змочується поверхня призми приладу.                                                       

За шкалою “Білок” проводять не менш як три спостереження. Сироватку видаляють з призми рефрактометра, промивають її водою і витирають фільтрувальним папером.

На вимірювальну призму вміщують дві краплі досліджуваного молока і за шкалою “Білок” проводять не менш як п’ять спостережень, оскільки різкість межі світла і тіні у молока гірша, ніж у сироватки.

Опрацювання результатів. Розраховують середнє арифметичне результатів спостережень для сироватки і молока.

Масову частку білка в незбираному молоці у відсотках розра­ховують за формулою

Б = Бм- Бс   (22)                                

де Бм, Бс - середнє арифметичне значення результатів дослідження по шкалі “Білок” відповідно для молока і безбілкової сироватки.

Для визначення масової частки білка у знежиреному молоці користуються формулою (22).

Масову частку білка у маслянці у відсотках розраховують за формулою

Б = (Бмасс) 0,9417,                               (23)

де Бм>с, Бс - середнє арифметичне значення результатів дослідження по шкалі “Білок” відповідно для маслянки і безбілкової сироватки, отриманої із маслянки.                   -

Масову частку білка сироватки кислотної у відсотках визначають за формулою

Б = (Бск- Бс) 1,5873,                                (24)

де Бск, Бс - середнє арифметичне значення результатів дослідження по шкалі “Білок” відповідно для сироватки кислотної і сироватки після видалення білка.

in-(o: n-left:1.0pt;margin-bottom:.0001pt;text-align:left; text-indent:28.0pt;line-height:11.75pt;mso-line-height-rule:exactly;background: transparent'>Припиняють нагрівання і від’єднують алонж. У конічну колбу змивають зовнішню і внутрішню поверхню алонжа незначною кількістю дистильованої води.

 

Титрують дистилят 0,1 моль/дм8 розчином соляної кислоти до переходу зеленого кольору у фіолетовий.

Паралельно проводять контрольний аналіз так само, як і основний, використовуючи 5 см3 дистильованої води замість молока.

Масову частку загального білка у відсотках розраховують з точністю до третього десяткового знака за формулою

Б=(1,4*0,1(V1-V0)6,38)/m

де 1,4- маса азоту, еквівалентна 1 см3 0,1 моль/дм3 розчину соляної кислоти, мг; 0,1- концентрація розчину соляної кислоти, моль/дм3; К - коефіцієнт поправки до розчину соляної кислоти; V1 - об’єм 0,1 моль/дм3 соляної кислоти, витраченої на титрування дистиляту в основному аналізі, см3; V0- об’єм 0,1 моль/дм3 соляної кислоти, витраченої на титрування дистиляту в контрольному аналізі, см3; 6,38- коефіцієнт для перерахунку масової частки загального азоту на масову частку загального білка; m - маса взятого на аналіз молока, г.

За остаточний результат дослідження беруть середнє арифметичне результатів двох паралельний визначень. Розходження, що допускається, не повинно перевищувати 0,03 %.


хиты: 21
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь