пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

50.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ДО ТЕРИТОРІЇ ПІДПРИЄМСТВА


Благоустрій територiї пiдприємства
1. Територія підприємства повинна бути рівною, мати необхідні ухили і стоки для відведення атмосферних і поливальних вод. Вільні ділянки території повинні бути озеленені. З настанням темряви територія підприємства повинна освітлюватись.
2. світленість на рівні землі для головних проїздів повинна бути не менше 3 лк, для інших проїздів і проходів - 2 лк, для місць завантаження готової продукції та розвантаження сировини - 5 лк.
3.ериторії підприємства повинно бути не менше двох виїздів (в`їздів), один з них - запасний. Для підприємств потужністю до 10 т/добу допускається один в`їзд.
4.В'їзні (виїзні) ворота повинні бути механізовані, легко відчинятися, мати запори, що виключають можливість їх самочин­ного відчинення та зачинення, і сигналізацію, що попереджує про рух транспорту.
5. Головні проїзди, пішохідні доріжки, а також майданчики перед експедиціями і складами повинні мати тверде покриття. 
6. о пунктів охорони здоров‘я слід передбачати зручні під‘їзди для санітарних автомобілів.
7.Пішохідні доріжки повинні бути максимально короткими, з мінімальною кількістю перетинів з внутрішньозаводськими коліями, ширина доріжок тротуару повинна бути не менше 1.5 м. Якщо інтенсивність пішохідного руху менше 100 чоловік за годину в обох напрямках допускається влаштування тротуарів шириною 1.0 м.
8 У разі розміщення тротуарів поряд або на спільному з автомобільною дорогою земляному полотні вони повинні бути відділені від дороги роз'єднувальною смугою шириною не менше 0.8 м. Розташування тротуарів впритул до проїзної частини автомобільної дороги допус­кається лише під час реконструкції підприємства.
У разі прилягання тротуару до проїзної частини тротуар повинен бути на рівні верху бортового каменю, але не менше ніж на 0.15 м вище проїзної частини.
Для переходу канав і траншей повинні бути встановлені містки шириною не менше 0.8 м, огороджені поручнями висотою не менше 1.0 м з суцільною зашивкою знизу на висоту 0.15 м і горизонтальним елементом огородження на висоті 0.5 м від містка. Підходи до містків повинні бути вільними і темної пори доби освітлюватись. 
9 Для вантажно-розвантажувальних робіт на підприємстві повинні споруджуватись вантажно-розвантажувальні майданчики (платформи, естакади) висотою на рівні підлоги вагона або кузова автомашини, а для рідких продуктів (мазут тощо) - зливно-наливні пристрої. 
9 Територія підприємства повинна бути обладнана спеціальними майданчиками для зберігання пального, допоміжних матеріалів та устаткування з урахуванням вимог безпеки і санітарних норм. Тверде та рідке паливо повинно зберігатися згідно з вимогами підрозділу 7.10 Правил по­жежної безпеки в Україні.
10. глиблені резервуари, колодязі, люки повинні бути закриті надійними кришками врівень з прилеглою територією, а під час проведення ремонтних робіт повинні бути огороджені.
11.криті заглибини (котловани, траншеї, ями тощо) повинні мати огорожі висотою 1.0 м з суцільною зашивкою знизу на висоту 0.15 м і горизонтальним елементом огородження на висоті 0.5 м від рівня землі; тимчасово відкриті колодязі повинні бути огороджені або закриті щитами з встановленням попереджувальних (заборонних) переносних знаків безпеки і освітлюватись темної пори доби.
12.рокладання (розміщення) газопроводів і інших підземних комунікацій повинно бути означене розпізнавальними знаками і нанесене на генплані підприємства.
13Не дозволяється прибудовувати побутові, допоміжні і адміністративні приміщення до будівель з вибухопожежонебезпечними виробництвами і розміщувати їх в небезпечній зоні дії ударної хвилі під час вибуху.
14 Будівництво тимчасових будівель і споруд на території виробничої зони діючого підприємства не дозволяється.
15 Будівельний майданчик на території підприємства для запобігання доступу сторонніх осіб повинен бути огороджений. У випадку неможливості улаштування огорожі він повинен бути позначений відповідними знаками і написами.
16 Для збирання і тимчасового зберігання відходів вироб­ництва і сміття повинні бути влаштовані водонепроникні, з кришками, що щільно прилягають, збірники сміття ємкістю не більше дводенного накопичення відходів. 
Розміщення сміттєзбірників допускається на відстані не менше 25 м від виробничих і складських приміщень на асфальтованих або бетонованих майданчиках, що перевищують габарити збірників на 1.0 м з усіх боків. Видалення відходів повинно проводитись спеціальним транспортом, використання якого для перевезення сировини і готової продукції не допускається.
17Очищення сміттезбірників повинно проводитися не рідше одного разу на два дні. Дезинфекція в теплий час року повинна проводитися 20-процентним розчином свіжогашеного вапна або 10-процентним розчином хлорного вапна.
18Прибирання території повинно проводитись щоденно. Взимку проїзди і проходи повинні систематично очищуватись від снігу і льоду, посипатись піском.
19Курити на підприємствах допускається лише у спеціально відведених за узгод-женням з пожежною охороною місцях, обладнаних урнами для недокурків і ємкостями з водою. В цих місцях повинні бути вивішені написи " Місце для куріння". 
. Автомобільні проїзди та залізничні колії
. Рух транспорту на підприємстві повинен бути організова­ний за схемою маршрутів руху транспортних та пішохідних потоків з вказаними на ній поворотами, зупинками, виїздами, переходами тощо. Схема маршрутів руху повинна бути вивішена в місцях стоянки транспор­ту, перед в'їздами на територію підприємства і в інших необхідних для цього місцях.
Територія підприємства повинна бути обладнана дорожніми знаками, покажчиками швидкості руху транспорту за ДСТУ 2586-94 і знаками безпеки за ГОСТ 12.4.026-76*. Необхідна кількість дорожніх знаків і покажчиків та місця їх встановлення повинні обгрунтовуватися схемою маршрутів руху транспортних і пішохідних потоків.
Вантажопотоки на заводському подвір'ї не повинні мати зустрічних і, по можливості, перехресних напрямків.
. Внутрішньозаводські автодороги повинні відповідати вимогам СНиП 2.05.02-85 і СНиП 2.05.07-91.
Експлуатація, утримання та ремонт автотранспорту повинні відповідати вимогам Правил охорони праці на автомобільному транспорті. 
Ширина проїзної частини автодоріг до виробничих корпусів повинна бути не менше 7 м, інших - з однобічним рухом авто­мобілів - 4.5 м.
У разі завезення борошна автоборошновозами необхідно передбачати площадку для розвороту або круговий проїзд по території ділянки. Розміри площадки повинні відповідати розмірам транспорту, який використовується на підприємстві, ширина кругового проїзду - 7м. 
Ширину воріт автомобільних в'їздів на територію підприємства належить приймати по найбільшій ширині автомобілів, що застосовуються, плюс 1.5 м, але не менше 4.5 м, а ширину воріт для залізничних в'їздів - не менше 4.9 м.
Улаштування внутрішньозаводських залізничних колій, переїздів і переходів через них, організація і експлуатація залізнич­ного господарства повинні відповідати вимогам Правил технічної експлуатації залізниць України, а також СНиП II-39-76 і СНиП 2. 05. 07-91.
Подача вагонів на залізничні під'їзні колії в період їх будівництва допускається лише за умов тимчасового узгодження поміж відділенням залізниці і будівельною організацією, відповідальною за безпеку руху.
На кожну залізничну під'їзну колію повинні бути: технічний паспорт, план під'їзної колії, поздовжній профіль та креслення споруд.
. Залізничні під'їзні колії, локомотиви і вагони, які знаходяться на балансі підприємства, повинні утримуватись ним у повній технічній справності.
Стоянка вагонів без локомотивів на переїздах забороняється.
. Локомотиви і вагони, що належать підприємствам і виходять на колії загальної мережі залізниці, повинні відповідати вимогам Правил технічної експлуатації залізниць України. Порядок виходу на станцію примикання локомотива, який належить підприємству, встановлюється начальником відділення залізниці.
. Під час виконання службових обов'язків на коліях залізниць працівники залізничних під'їзних колій підприємств зобов'язані мати при собі посвідчення встановленого зразка про перевірку знань і точно виконувати розпорядження чергового по станції або диспетчера.
Виходи з будівель не повинні спрямовуватись у бік залізничних колій, розміщених безпосередньо біля виробничих споруд. 
У разі наявності виходів з виробничих або допоміжних будівель на залізничні колії, що розміщені ближче ніж 6 м від будівель, повинна бути передбачена автоматична звукова сигналізація, що попереджає про наближення залізничного транспорту, а також встановлені бар'єри висотою не менше 1 м, які огороджують залізничні колії в місцях виходу з будівель.
. В місцях перехрещень залізничних колій з автомобільни­ми дорогами повинні влаштовуватись переїзди.
Переїзди повинні мати суцільний настил на рівні головок рейок, під'їзди, які огороджені стовпцями і поручнями, електричне освітлення, шлагбауми, а також попереджувальну звукову або світлову сигналізацію.
. В місцях перехрещень залізничних колій з пішохідними дорогами повинні бути влаштовані переходи, обладнані рівним суцільним настилом, укладеним на рівні з головками рейок.
Переходи повинні бути обладнані шлагбаумами, попереджувальними знаками "Бережись потягу!", світловою або звуковою сигналізацією, електричним освітленням. 
Швидкість руху залізничного і автомобільного транспорту територією підприємства повинна бути вказана для кожного виду транспорту на спеціально вивішених (виставлених) дорожних знаках за ДСТУ 2586-94 і не перевищувати таких величин:
Залізничний транспорт
- ешелон з локомотивом попереду - 15 км/год;
- ешелон з локомотивом позаду вагонів - 10 км/год;
- під час руху у складних умовах, а також при переїзді, в'їзді або виїзді з території, під час причеплення вагонів - 5 км/год.
Автомобільний транспорт
- у разі проїзду територією підприємства - 10 км/год;
- у разі перехрещення переїздів підприємства - 5 км/год;
- у разі руху автомобіля заднім ходом - 3 км/год;
- автонавантажувачі, електрокари - 3 км/год.
Переміщення вагонів повинно проводитися механізованим способом (тепловозами, лебідками тощо) у відповідності з вимогами інструкції, затвердженої роботодавцем. 
 На підприємстві повинні бути встановлені строки, порядок перевірки знань і обов'язки осіб щодо контролю за станом транспортних шляхів.

 

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 35
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь