пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Праця жінок та молоді

Кодекс заюороніяє застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах( окрім робіт не фізичних – санітарного та побутового обслуговування). Піднімання та перенесення вантажів має бути тільки в межах норм, що встановлені МОЗ України ( до 7 кг при постіному перенесення і до 10 кг при періодичному). Жінки вагітні і ті, що мають дітей до 3 років, не залучаються до роботи в нічні часи, понаднормові роботи і вихідні дні, а також не направляються у відрядження.

Жінки, що мають дітей 3-14 років або дітей-інвалідів не залучаються до понаднормових робіт і не направляються у відрядження без їх згоди. Жінок з дітьми до 3 років можуть, за їх бажанням, перевести на легшу або зручнішу для них роботу із зберееженням середньомісячного заробітку. Це стосується  і вагітних жінок.

Пільги ваігтним і по родах жінкам: надається відпустка – 70 календарних днів дородових і 56 післяродових, до 2 років по догляду за дитиною – з виплатою допомоги по соціальному страхуванню, до 3 років – без збереження заробітної плати.За медичним висновком(доглід за дитиною) відпустка може бути 6 років.

Вагітність жінки та її діти не можуть бути причиною звільнення або відмови прийняття на роботу.

Працівники віком до 18 років користуються такими ж правилами, що й повнолітні, а щодо ОП, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці мають пільги.Усі особи молодше 18 років приймаються на роботу після попереднього  медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обовязковому медичному огляду.Всі працівники молодше 18 років не можуть бути залучені до втконання важких робіт або небезпечних, до робіт із шкідливими умовами праці, а також до нічних, понаднормових робіт і робіт у вихідні дні.Для працівників віком від 16 до 18 років робочий час не повинен перевищувати 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років і для учнів 14-15 років, що працюють під час канікул, - 24 години на тиждень.

Навчання і підвищення кваліфікації молоді власник проводить індивідуально або в бригадах за рахунок підприємства.

Молодь, що вчиться може отримувати 1 вільний день на тиждень без збереження зарплати. Пільги мають студенти заочних і вечірніх відділень ВЗО і технікумів. Проїзд до місця навчання і назад 1 раз на рік оплачується студентами-заочниками.

 


хиты: 14
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь