пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24. Класи умов праці за ступенем шкідливості та небезпечності

Виходячи з принципів гігієнічної класиф, умови праці поділяють на 4 класи:

1-й клас — оптимальні умови праці — такі умови, за яких зберігається не лише здоров'я працюючих,а й створ передумови для підтримування високого рівня працездатності.Оптим гігієнічні нормативи виробничих чинників встановлені для мікроклімат пар-в і чинників трудового процесу.Для інших чинників за оптимальні умовно приймають такі умови праці,за яких несприятливі чинники виробничого середовища не перевищують рівнів,прийнятих за безпечні для населення.

2-й клас —припустимі умови праці — харак-ся такими рівнями чинників виробничого середовища і трудового процесу,які не перевищують встановлених гігієнічних нормативів для роб місць,а можливі зміни функціонального стану орг відновлюються за час регламентованого відпочинку або до початку наступної зміни та не чинять несприятливого впливу на стан здоров'я працівників і їхнє потомство в найближчий та віддалений періоди.

3-й клас — шкідливі умови праці — харак-ся наявністю шкідливих виробн чинників,що перевищують гігієн нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на орг працівників та(або) його потомство.

Шкідливі умови праці за ступенем перевищення гігієнічних нормативів та вираженості змін в орг працівників поділ на 4 ступені:

1- й ступінь (3.1) — умови праці, що харак-ся такими відхиленнями від гігієн нормативів,які,як правило, зумовлюють функціональні зміни,що виходять за межі фізіолог коливань та найчастіше сприяють» зростанню захворюваності з тимчасовою втратою працездатності.

2- й ступінь (3.2) — умови праці, що харак-ся такими рівнями чинників виробничого середовища і трудового процесу,які здатні спричинювати стійкі функціональні порушення, призводять у більшості випадків до зростання захворюваності з тимчасовою втратою працездатності,підвищення частоти загальної 24захворюваності, появи окремих ознак професійної патології.

3- й ступінь — умови праці, що харак-ся такими рівнями шкідливих чинників виробничого середовища і трудового процесу, які призводять до підвищення рівнів захворюваності з тимчасовою втратою працездатності та розвитку, як правило, початкових стадій професійних захворювань.

4- й ступінь— умови праці, що харак-ся такими рівнями чинників виробн середов,які здатні призводити до розвитку виражених форм професійних захвор, значного зростання хронічної патології та рівнів захворюваності з тимчасовою втратою працездатності.

4-й клас — небезпечні (екстремальні) — умови праці, що харак-ся такими рівнями чинників виробн середов, вплив яких протягом робочої зміни (або ж її частини) створює високий ризик виникнення тяжких форм гострих профес уражень,отруєнь,каліцтв,загрозу для життя.Велике практичне значення мають класи умов праці за різними показниками, зокрема за показниками мікроклімату, за показниками шкідливих речовин у повітрі робочої зони, залежно від рівня шуму тощо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


хиты: 16
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь