пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.Закон України «Про ОП»

14 жовтня 1992 р. був прийнятий Верховною Радою Закон «Про охорону праці». Цей закон, а також «Кодекс законів про працю Укр.» є основною законодавчою базою охорони праці. Закон «Про охорону праці» складається з преамбул та 8 розділів.Так, в розділі 1 «Загальні положення» ст.4 мовиться, що основними принципами державної політики в галузі охорони праці є пріоритет життя та здоровя людини перед будь-якими результатами виробничої діяльності, соціальний захист людини, відшкодування шкоди заподіяної здоровю та ін.У розділі 2 « Гарантії прав громадян на охорону праці» передбачено йнформувати працівника про умови праці, компенсувати за шкідливі умови праці, забезпечувати соціальне страхування від нещасних випадків і профзахворювань, відшкодовувати власником шкоду, заподіяну працівникові на виробництві.У законі є стаття про охорону праці жінок, неповнолітніх, інвалідів.В розділі 3 «Організація охорони праці на в-ві» говориться про обовязкове створення органів управління ох. праці на підприємстві для виконання керівництва, нагляду і навчання з питань охор. праці. Перевірка знань повинна здійснюватися 1 раз на рік для працівників небезпечних професій, 1раз  на 3 роки для всіх посадових осіб за переліком, встановленим Державним комітетом по агляду за охор. праці.

Розділ 4 «Стимулювання охор. праці» Економічне стимулювання охор. праці здійснюється згідно з колективним договором та законодавством. Відшкодування збитків від порушень охор. праці – державі та громадянам згідно з діючим законодавством. Штраф стягується за кожний нещасний випадок і профзахворювання, а за приховування нещасного випадку – штраф 10-кратний.Розділ 5 «Державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти про ОП» - переглядаються у разі потреби, але не рідше 1 разу на 10 років.Роділ 6.»Деражвне управління ОП» перелічує органи державного управління ОП: Кабінет Міністрів, Державний комітет по нагляду за ОП України, міністерства та держкомітети.Розділ 7. «Державний нагляд і громадський контроль за ОП», що здійснюють Державний комітет по нагляду за ОП, Державний комітет України  з ядерної та радіаційної безпеки, Органи державного пожежного нагляду управління пожежної охорони МВС України. Вищий нагляд здійснює Генеральний прокурор та підпорядковані йому прокурори.

Розділ 8 «Відповідальність працівників за порушення законодавства про ОП». Передбачається дисциплінарна, адміністративна, матеріальна, кримінальна відповідальність згідно із законодавством.

 

 


хиты: 21
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь