пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Причини і наслідки занепаду КР

Причини розпаду:Основна: відсутність у місцевих князів і бояр зацікавленості у сильній владі великого київського князя; Великі розміри держави; Пов'язані з    труднощі управління;Відсутність чіткої системи престолоспадкування; Княжі міжусобиці.

Наслідки занепаду:У процесі децентралізації виділяються Київське, Чернігово-Сіверське, Переяславське, Волинське, Галицьке, Володимиро-Суздальське, Полоцьке та інші князівства; Місцеві князі реформують державний апарат, створюють власні збройні сили - дружини. Князівства тепер діляться на волості, куди князем призначалися посадники.; Поступово знижувалася роль народного віча. Хоча в Новгороді та Пскові формою правління була боярська республіка; сталася лише зміна форми державного ладу -  федеративна монархія (основні питання внутрішньої та особливо зовнішньої політики вирішувалися колективно найбільш впливовими князями.) Важливим аргументом на користь подібної політики була постійна загроза з боку половців.

Але найжахливішої руйнації завдали Русі татаро-монголи. У 1239 р. Батий захоплює Переяслав і Чернігів. Восени 1240 р. починається штурм Києва. За допомогою стінобитних машин завойовники вдерлися у Київ, але городяни продовжували мужньо боронитись. Місто було пограбоване й зруйноване. Потім здобиччю завойовників стають Кам'янець, Ізяслав, Володимир, Галич.

Завдяки багаточисельності та міцній організації татаро-монгольських військ, з одного боку, та розпорошенню, військовій непідготовленості руських дружин, з іншого, Батий зумів приєднати до своєї імперії - Золотої Орди, яка охоплювала територію від Уралу до Чорного моря, практично всю Русь.

Феодальна роздробленість була фактично законсервована, про відродження власної державності не могло бути й мови.


хиты: 292
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь