пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Укладення договору. Стадії. Форма договору.

о

45). Укладання договору

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягай згоди з усіх істотних умов договору.

 Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

 Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

 1. Оскільки договір є видом правочину (див. частину 4 ст. 202 ЦК та коментар до неї"), для його укладення та чинності сторонам необхідно дотримуватись усіх тих вимог, які визначені у ст. 203 ЦК для всякого правочину.

 Для того, щоб договір вважався укладеним, сторони у належній формі повинні досягнути згоди з усіх істотних його умов. Істотні умови поділено на чотири групи: 1) умови про предмет; 2) умови, що визначені законом як істотні; 3) умови, які є необхідними для договорів даного виду; 4) умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

 По-перше, серед істотних умов будь-якого договору закон конкретно називає лише предмет договору (майно, майнові права, інформацію, результат інтелектуальної діяльності тощо).

 По-друге, коло істотних умов конкретного виду договору може бути визначене в самому ЦК (наприклад, у ст. 982 — для договору страхування, ст. 1035 — для договору управління майном) або іншому законі. Наприклад, у ст. 10 Закону України «Про оренду державного і комунального майна» визначені істотні умови договору оренди.

 По-третє, істотними є й ті умови, які хоч і не названі як істотні в законі, але необхідні для договорів даного виду (наприклад, умова про ціну є необхідною для будь-якого від-платного договору). Коло таких умов залежить від правової природи (сутності) договору, його предмету, основних прав та обов'язків сторін тощо. Так, до укладення договору побутового підряду підрядник повинен надати замовникові необхідну та достовірну інформа-цію.про запропоновані роботи, їх види та особливості, про ціну та форми оплати, а також повідомити замовникові на його прохання інші відомості, що стосуються договору (див. ст. 868 ЦК). Така інформація при укладенні договору побутового підряду стає основою для визначення його істотних умов.

 По-четверте, істотного значення набувають і такі умови договору, на погодженні яких наполягає хоча б одна із сторін. Наприклад, на пропозицію продавця в договір купівлі-про-дажу житлового будинку включено умову про завдаток, який у забезпечення договору повинен надати покупець.

 2. В договорі виражена воля двох або більше сторін. Воля особи проявляється в її діях (поведінці, мовчанні). Укладення договору відбувається шляхом пропозиції однієї сторони (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною (див. коментар до статей 641-646 ЦК). .

о


хиты: 234
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь