пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Захист права власності. Поняття і способи.


о

37. Захист права власності. Поняття і способи.

Захист права власності - це сукупність передбачених зако­ном цивільно-правових засобів, які, по-перше, гарантують нор­мальне господарське використання майна (тобто вони забезпе­чують захист відносин власності в їх непорушеному стані), а, по-друге, застосовуються для поновлення порушених правовід­носин власності, для усунення перешкод, що заважають їх нор­мальному функціонуванню, для відшкодування збитків, які за­подіяні власнику.

Охорона права власності — це створення через нормотвор-чий процес і практичну діяльність відповідних державних органів умов, що сприяють функціонуванню та розвитку відносин власності у суспільстві і попереджують вчинення правопорушень у цій сфері. Тому про охорону права власності може йтися лише до порушення прав власника.

Цивільно-правовий захист права власності — це застосування судовими органами у разі порушення прав власника сукупності відповідних правових засобів, передбачених у цивільному законодавстві і спрямованих на відновлення прав власника.

Право власності не можна ототожнювати з поняттям власності як економічної категорії, що означає конкретні суспільні відносини окремих індивідів та їх колективів щодо привласнення засобів і продуктів праці шляхом усу­нення від них усіх інших осіб. Економічні відносини власності у будь-якому суспільстві закріплюються за допо­могою норм права і набувають характеру правовідносин. У Законі України "Про власність" зазначено, що "...право власності — це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном".

Власність — не лише право, а й обов'язки. Власник несе тягар утримання майна, що йому належить, тобто несе фінансові та інші витрати, пов'язаніз   підтриманням   свого   майна   у   відповідному   стані,   охороною майна і сплатою податків. Власник несе також ризик випадкового знищення чи пошкодження майна.

Згідно із ст. 13 Конституції України держава забезпе­чує захист прав усіх суб'єктів права власності та господа­рювання, гарантує їм рівність перед законом. Порушення прав власників, будь-то держава, громадянин чи юридична особа, зумовлює притягнення винних до юридичної відпо­відальності: цивільно-правової, матеріальної, адміністратив­ної, кримінальної. Захист права власності полягає у забез­печенні власникові можливості нормально здійснювати пов­новаження щодо володіння, користування і розпорядження майном.

Найважливішим цивільно-правовим засобом захисту пра­ва власності є віндикація (від лат. uindico — захищаю, заявляю претензію, вимагаю) — витребування власником майна з чужого незаконного володіння. Віндикаційний позов — це позов власника про витребування свого майна з чужого незаконного володіння у незаконного добросо­вісного володільця (у того, хто придбав майно і не знав і не повинен був знати, що особа не мала права його від­чужувати). Власник має право витребувати майно, коли володілець придбав майно безоплатно (через дарування, успадкування). Коли незаконний добросовісний володілець придбав майно за плату, то власник може витребувати своє майно лише в тому випадку, коли воно вибуло з володіння власника поза його волею (було втрачене або викрадене). Гроші, цінні папери на пред'явника не можуть бути ви­требувані від того, хто добросовісно придбав їх.

У недобросовісного володільця (у того, хто знав або повинен був знати, що не має права на це майно) власник має право витребувати не лише своє майно, а й всі прибутки, які володілець отримав.

Порушення прав власника можуть полягати не тільки у позбавленні його володіння річчю. Коли хтось чинить перешкоду власникові у користуванні або розпорядженні річчю відповідно до ст. 48 Закону України "Про власність" власник може вимагати усунення будь-яких порушень його прав (негаторний позов), хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння, а також вимагати відшкодування завданих цими порушеннями збитків. Такі перешкоди можуть виявитися, наприклад, у спорудженні будов, які обмежують доступ світла у вікна сусіднього будинку, створення постійного понад допустиму норму шу­му та ін. Цивільне право передбачає й інші форми захисту майнових  інтересів  власника:   вимога  відшкодування  завданих йому невиконанням договору збитків, а також від­шкодування заподіяних власникові збитків за умов відсут­ності договірних відносин.

о


хиты: 197
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь