пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

правове регулювання поводження з відходами

о

59.правове регулювання поводження з відходами.

Правовий режим відходів спрямований на мінімізацію утворення та накопичення відходів, забезпечення їх видалення чи утилізації та запобігання заподіяння шкоди навколишньому природному середо вищу та здоров'ю людини. Законодавство про відходи складається із законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про відходи», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про поводження з радіоактивними відходами», Водного кодексу України, Кодексу України про надра, інших нормативно-правових актів.

Закон України «Про відходи» є базовим у регулюванні правовідносин з відходами. Ним визначаються правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов'язаної із поводженням з відходами.

Система заходів, пов'язаних із запобіганням шкідливому впливу радіоактивних відходів, була передбачена Комплексною програмою поводження з радіоактивними відходами, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1999 року.

Питання управління токсичними відходами знайшли відображення у Загальнодержавній програмі поводження з токсичними відходами, затвердженій Законом України від 14 вересня 2000 року.

Загальні аспекти поводження з побутовими відходами передбачено законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів». Для боротьби з побутовими відходами у країні передбачається система збирання та вивезення твердих і рідких побутових відходів, яка включає послідовність виконання технологічних операцій з вилучення, накопичення і розміщення відходів у спеціально відведених місцях та їх вивезення у пункти знешкодження.

Правове регулювання відносин, пов'язаних із збиранням та прийманням металобрухту, здійснюється Законом України «Про металобрухт». Закон вводить поняття металобрухту та операцій з ним, визначає вимоги до суб'єктів господарювання, які здійснюють операції з металобрухтом, державне регулювання, контроль та нагляд за здійсненням операцій у цій сфері.

Правовий режим поводження з відходами - це система встановлених законодавством правових заходів, норм і правил, що визначають правові засади поводження з відходами з метою попередження негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини.

Відповідно до Закону «Про відходи» поводження з відходами - це дії, спрямовані на запобігання їх утворенню, збирання, перевезення, зберігання, оброблення відходів, їх утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення.

Правова політика держави у сфері поводження з відходами базується на принципах забезпечення повного збирання і своєчасного знешкодження та видалення відходів, дотримання правил екологічної безпеки при поводженні з відходами; сприяння максимально можливій утилізації відходів шляхом їх повторного чи альтернативного використання; розроблення екологічно безпечних методів та засобів поводження з відходами; організація контролю за місцями чи об'єктами розміщення відходів для запобігання шкідливому впливу їх на навколишнє природне середовище та здоров'я людини (ст. 5 Закону України «Про відходи»).

Дуже важливу роль у справі охорони навколишнього природного середовища відіграє включення до правового режиму вимог до суб'єктів у сфері поводження з відходами, заходів обмеження та запобігання негативному впливу відходів, окремих вимог поводження з небезпечними відходами тощо.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про відходи» суб'єкти у сфері поводження з відходами зобов'язані не допускати зберігання відходів у несанкціонованих місцях; вести первинний облік кількості, типу і складу відходів, що утворилися; здійснювати постійний контроль за станом об'єктів розміщення власних відходів. Такі суб'єкти повинні отримувати необхідні дозвільні документи при поводженні з відходами; вносити плату за їх розміщення, інші необхідні платежі тощо.

Правовий режим небезпечних відходів..Перевезення небезпечних відходів дозволяється лише за наявності їх паспорта та ліцензії на поводження з небезпечними відходами при обов'язковому страхуванні цивільної відповідальності перевізника.

Правовий режим радіоактивних відходів. Право на поводження з радіоактивними відходами мають юридичні та фізичні особи, які отримали дозвіл на здійснення відповідного виду діяльності (ліцензіати).

о


хиты: 355
рейтинг:+2
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь