пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

правове забезпечення якості с/г продукції і продовольчої сировини

о

27.правове забезпечення якості с/г продукції і продовольчої сировини.

Основна маса харчової продукції та продовольчої сировини ви­робляється сільськогосподарськими товаровиробниками і являє со­бою сільськогосподарську продукцію. Додержання відповідної якості та безпеки цієї продукції є головним обов'язком її виробни­ків,   постачальників та  продавців.

Чинне законодавство дає визначення понять "якість" та "безпе­ка" харчового продукту. Згідно зі ст. 1 Закону України від 23 груд­ня 1977 р. "Про якість та безпеку харчових продуктів і продоволь­чої сировини" , якість харчового продукту — це така сукупність йо­го властивостей, що визначає здатність харчового продукту забез­печувати потреби організму людини в енергії, поживних та смако-ароматичних речовинах, стабільність їх складу і споживних власти­востей протягом терміну придатності. Безпека харчових продуктів визначається відсутністю загрози шкідливого впливу на організм людини самих харчових продуктів, продовольчої сировини та су­путніх    матеріалів.

Держава забезпечує додержання виробниками сільськогоспо­дарської продукції, закріплених у законодавстві вимог щодо якості та   безпечності   цієї   продукції.

Відповідно до ст. 22 Закону України "Про якість та безпеку хар­чових продуктів і продовольчої сировини" до неякісних належать харчові продукти, продовольча сировина й супутні матеріали, якіс­ні показники та споживчі властивості яких не відповідають зазна­ченим у декларації про відповідність (нормативному документі чи нормативно-правовому акті) а також такі, якість яких знизилася внаслідок: порушення маркування; пошкодження чи деформуван­ня тари й окремих одиниць упаковки (крім бомбажних консервів); наявності сторонніх запахів, однак замокання, що не становлять загрози для споживачів; наявності сторонніх домішок або предме­тів,   що   можуть   бути   видалені.

Вилучені з обігу неякісні харчові продукти, продовольча сиро­вина та супутні матеріали (крім харчових продуктів і продовольчої сировини, що швидко псуються, і термін придатності яких не пе­ревищує ЗО діб) можуть бути повернуті в обіг у разі приведення їх у відповідність із встановленими вимогами шляхом сортування, очищення, повторного маркування, зміни їх цільового призначен­ня,   промислової  переробки та ін.

Небезпечними харчовими продуктами визнаються продовольча сировина та супутні матеріали, показники безпеки яких не відпо­відають встановленим в Україні для даного виду продукції або заз­наченим у декларації про відповідність, а також продовольча про­дукція, споживання (використання) якої пов'язане з ризиком для здоров'я   і  життя  людини.

Загальне   державне   регулювання   якості   та   безпеки   сільськогос­подарської   продукції   здійснюють   Кабінет   Міністрів   України,   Рада міністрів Автономної   Республіки   Крим та  центральні  органи  вико­навчої  влади   областей,   районів,   міст   Києва та  Севастополя.

Функціями       державного   регулювання     якості     та      безпеки      сільськогос­подарської     продукції     є:

—   державне   нормування   показників якості та безпеки харчових продуктів,   продовольчої   сировини   і   супутніх   матеріалів;

— державна  реєстрація   спеціальних   харчових   продуктів;

— державна реєстрація   нормативних документів  на харчові  про­дукти,   продовольчу   сировину  і   супутні   матеріали;

— декларування   відповідності  харчових   продуктів,    продовольчої сировини  та   супутніх   матеріалів;

— сертифікація  харчових продуктів,   продовольчої сировини  і супутніх матеріалів,   запровадження систем контролю якості та безпе­ки  виробництва цих  продуктів,   сировини,   матеріалів;

— встановлення та додержання  порядку ввезення  в Україну хар­чових   дуктів,   продовольчої  сировини   і   супутніх  матеріалівп

— здійснення  контролю   за додержанням   порядку  ввезення хар­чових  продуктів,   продовольчої   сировини   і   супутніх  матеріалів.

о


хиты: 244
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь