пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

порівняльна характеристика фермерського господарства і особистого селянського госп

о

24.порівняльна характеристика фермерського і особистого селянського господарства.

Фермерське господарство — це самостійний господарюючий суб'єкт-підприємець, його складають подружжя, їх батьки, члени сім'ї та інші родичі, які об'єднались для вироблення, переробки і реалізації сільськогосподарської продукції і сировини на основі використання майна і земельних ділянок, які знаходяться у них на праві власності, оренди або на праві постійного користування.
Основними рисами і ознаками фермерського господарства є:
а) добровільне об'єднання громадян;
б) фермерське господарство, як правило, — це окрема сім'я, до складу якої входять подружжя, батьки,
діти (ті, що досягли 14-річного віку) та інші родичі;
в) воно утворюється для виробництва, переробки і реалізації сільськогосподарської продукції і сирови-
ни;
г) члени цього господарства беруть обов'язкову особисту участь в його діяльності;
д) члени цього господарства мають рівні права на участь в управлінні, на оплату праці, тощо.

Особисте селянське господарство громадян — це особлива форма господарсько-трудової діяльності сімейного об'єднання, заснованого на приватній власності на землю, рухоме і нерухоме майно з застосуванням особистої праці з метою виробництва сільськогосподарської продукції для задоволення своїх сімейних матеріальних і побутових потреб. Особисте селянське господарство слід відрізняти від підприємницької сільськогосподарської діяльності, яку здійснює фермерське господарство. Суб'єктами підприємницької діяльності, як фізичні особи, є громадяни, які не пов'язані трудовими і членськими відносинами з сільськогосподарськими підприємствами.
Особистим селянським господарством займаються працівники сільського господарства, інші громадяни, які здійснюють господарсько-трудову діяльність в суспільному виробництві. Основний прибуток власники особистих селянських господарств одержують як працівники суспільного виробництва.
Особистим селянським господарством займаються робітники сільського господарства, інші громадяни, які проживають в селі і здійснюють господарсько-трудову діяльність в особистому селянському господарстві в вільний час від роботи в суспільному виробництві.
Особисте сільське господарство характеризується такими ознаками:
а) вироблена учасниками цього господарства продукція використовується, насамперед, для власного споживання, тобто вона носить споживчий арактер. Проте, лишки цієї продукції (продукти своєї праці) власники особистих селянських господарств мають право реалізувати заготівельним організаціям споживчої кооперації, на ринку та ін.
б) це форма виробництва, яка ґрунтується на приватній власності на землю, на рухоме і нерухоме майно і на особистій праці;
в) особисте селянське господарство доповнює суспільне виробництво, має підсобний характер, є додатковим (а не основним) джерелом прибутків.
Особисте селянське господарство громадян має чітко визначену земельну, майнову правосуб'єктність, що визначає його особливість.

о


хиты: 363
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь