пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

згода дитини на усиновлення

151.Згода дитини на усиновлення.
Ст218 ск.
1. Для усиновлення дитини потрібна її згода. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові.
2. Дитина має бути проінформована про правові наслідки уси¬новлення.
3. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв'язку з віком або станом здоров'я не усвідомлює факту усинов¬лення.
4. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона прожи¬ває в сім'ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.
Усиновлення провадиться виключно в інтересах дитини. То¬му важливе значення має ставлення останньої до факту її передання в сім'ю усиновлювача. Усиновлення настільки серйозно впливає на долю дитини, що її згода увійти у цю сім'ю набуває першорядного значення.
Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відпо¬відає її вікові. Закон не встановлює мінімального віку, з досяг¬ненням якого він пов'язує настання такого ступеня зрілості ди¬тини, коли її думка набуває правового значення. Тому ставлен¬ня дитини до її усиновлення має бути виявлене з того момен¬ту, коли дитина у змозі висловити і сформулювати його.
Згода дитини на усиновлення може діставати вияв і у вис¬новку органу опіки та піклування про доцільність усиновлення і відповідність його інтересам дитини, що подається до суду, який розглядає справу про усиновлення.
Відсутність згоди дитини має розглядатися судом як серйозна перешкода до її усиновлення. Закон надає у такому разі волі дитини вирішального значення. Адже, як вже зазнача¬лося, без згоди дитини на її усиновлення останнє неможливе. Виняток з цього правила становлять випадки, передбачені час¬тинами 3 і 4 статті, що коментується.
Постановлення судом рішення про усиновлення дитини всу¬переч її бажанню можливе лише у тому разі, коли суд дійде твердого переконання, що заперечення дитини не мають сер¬йозного обґрунтування, пов'язані виключно з її малолітством і не стануть перешкодою до налагодження нормальних відносин між нею й усиновлювачем.
Після досягнення усиновленою дитиною 14 років вона дістає право на одержання інформації щодо свого усиновлення (ч. З ст. 226).
Крім того, згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона не усвідомлює факту усиновлення за станом здоров'я.
Якщо дитина з раннього віку виховується в сім'ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками, навряд чи доцільно виявляти її згоду на усиновлення, навіть у тому разі, якщо вона досягла віку, коли усвідомлює факт усиновлення і може виявити свою згоду на нього, оскільки це може призвести до небажаних нас¬лідків — розголошення таємниці усиновлення.

 


хиты: 193
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь