пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особи, які мають переважне право на усиновлення дітей.

145.Особи, які мають переважне право на усиновлення дітей.
Ст. 213 СК
1. За наявності кількох осіб, які виявили бажання усиновити одну і ту ж дитину, переважне право на її усиновлення має грома¬дянин України: 1) в сім'ї якого виховується дитина; 2) який є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється; 3) який усиновлює кількох дітей, які є братами, сестрами; 4) який є родичем дитини. 2. Крім осіб, зазначених у частині першій цієї статті, переваж¬не право на усиновлення дитини має подружжя.
У статті, що коментується, міститься перелік осіб, яким згід¬но з законом надається переважне право на усиновлення пев¬ної дитини за наявності кількох осіб, які виявили бажання уси¬новити її.
Насамперед таке право має громадянин України, незалежно від того, проживає він на території нашої держави чи за її ме¬жами, в сім'ї якого виховується дитина. Таким громадянином може бути фактичний вихователь, тобто особа, яка добровільно взяла на себе функції виховання й утримання дитини, не буду¬чи зобов'язаною до цього законом.
До осіб, які мають переважне перед іншими особами право на усиновлення дитини, закон відносить одного з подружжя, який бажає усиновити дитину другого з подружжя, яка прожи¬ває в його сім'ї.
Як правило, усиновлення рідних братів і сестер різними осо¬бами небажане, за винятком випадків, коли це відповідає інте¬ресам дітей, зокрема якщо вони не знають про своє споріднен¬ня, не проживали і не виховувались спільно, не можуть жити і виховуватися спільно за станом здоров'я.
Водночас особам, які виявили бажання усиновити двох або більше дітей, які є братами чи сестрами, закон надає переваж¬не право на усиновлення тому, що внаслідок цього діти зали¬шаються проживати в одній сім'ї й між ними зберігаються ро¬динні зв'язки.
Переважне перед іншими особами право на усиновлення ди¬тини має також особа, яка є її родичем. При цьому ступінь спо¬ріднення значення не має. Отже, такими родичами можуть бу¬ти як родичі прямої лінії споріднення, так й інші родичі (див. коментар до ст. 26).
У ч. 2 коментованої статті зазначено, що переважне право на усиновлення дитини має подружжя. Це пояснюється тим, що усиновлення є однією з форм сімейного виховання, а нормаль¬ні умови для цього можуть бути забезпечені насамперед у пов¬ній сім'ї. А це відповідає інтересам як дитини, так і усиновлю¬вачів.

 


хиты: 247
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь