пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

поновлення шлюбу

144.Поновлення шлюбу.
Із внесенням змін до Сімейного кодексу України було виключено ст. 117 цього Кодексу, якою визначалися умови та процесуальний порядок поновлення шлюбу після його розірвання, якщо жоден з колишнього подружжя не перебував після цього у повторному шлюбі. З прийняттям змін, шляхом до поновлення сімейних відносин жінки та чоловіка, шлюб яких був розірваний, буде повторна реєстрація шлюбу.
Так, відповідно до ст. 116 СК України, після розірвання шлюбу та одержання свідоцтва про припинення шлюбу особа має право на повторний шлюб. Право на повторний шлюб виникає лише з моменту припинення попереднього. Тому якщо попередній шлюб розірвано, особа може подати до органу реєстрації актів цивільного стану заяву про реєстрацію повторного шлюбу в той же день, коли вона одержала свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі смерті дружини (чоловіка) особа має формальне юридичне право подати таку заяву і в день одержання свідоцтва про смерть дружини чи чоловіка.
Однак поряд із законом є й інші соціальні норми, на які особі, яка розраховує на повагу в суспільстві, слід зважати. Так, за канонічним та звичаєвим правом жалоба (траур) за покійним має тривати один рік і реєстрація шлюбу до закінчення цього строку є підставою для осуду, а реєстрація шлюбу до спливання сорока днів вважається великим гріхом. Можливо, саме тому, такі випадки не були зафіксовані.
Поновлення шлюбу допускається у разі з’явлення особи, яка була оголошена померлою або визнана безвісно відсутньою. Якщо особа, яка була оголошена померлою, з’явилася і відповідне рішення суду скасовано та актовий запис про смерть анульовано, її шлюб з іншою особою поновлюється за умови, що ніхто з них не перебуває у повторному шлюбі.
Поява особи, яка була оголошена померлою, автоматично поновлює її шлюб, за умови, що дружина чи чоловік на цей момент не перебувають у повторному шлюбі з іншою жінкою чи чоловіком.
Якщо особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з’явилася, і відповідне рішення суду скасовано, її шлюб з іншою особою може бути поновлений за їхньою заявою, за умови, що ніхто з них не перебуває у повторному шлюбі. У даному випадку, державний орган РАЦСу анулює запис акта про розірвання шлюбу та відповідне свідоцтво, видане на його підставі. Заперечення колишніх дружини чи чоловіка щодо поновлення шлюбу не може бути оскаржене до суду.

 


хиты: 192
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь