пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Встановлення батьківства в добровільному порядку

139. Визначення походження дитини, батьки якої не перебувають
у шлюбі між собою, може відбуватися: за спільною заявою матері та батька дитини України;за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини;у судовому порядку.
Отже, законодавець закріплює два порядки визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою: добровільний;судовий.
Спільна заява жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, про реєстрацію їх матір’ю та батьком дитини свідчить про добровільність їх рішення. Й тому реєстрація походження дитини проводиться в органах РАЦС без будьяких попередніх процедур, зокрема судового розгляду. Така заява може бути подана вказаними особами до органу реєстрації актів цивільного стану як до, так і
після народження дитини. Особиста присутність їх при подачі заяви не є обов’язковою. Батько (мати) може подати заяву про визнання батьківства через представника або надіслати її поштою.
Єдиною обов’язковою умовою у цих випадках є нотаріальне засвідчення заяви або повноважень представника.
Визнання батьківства — це волевиявлення особи, яка вважає себе батьком дитини. Однак, одного волевиявлення особи щодо визнання себе батьком певної дитини недостатньо для настання
правових наслідків. Необхідно також ще й волевиявлення матері дитини, яке полягає у вираженні згоди на те, щоб чоловік був записаний батьком її дитини. Саме тому вимагається подача до органів РАЦС спільної заяви матери дитини та чоловіка, якій вважає себе батьком цієї дитини.
Чоловік, який не перебуває у шлюбі з матір’ю дитини й вважає себе батьком цієї дитини (ст, може подати до державного органу РАЦС заяву провизнання себе батьком дитини за наявності однієї з наступних обставин:мати дитини померла; мати дитини оголошена померлою; мати дитини визнана недієздатною; мати дитини визнана безвісно відсутньою;мати дитини позбавлена батьківських прав;мати дитини не проживає з нею не менш як 6 місяців і не виявляє про неї материнської турботи та піклування.
Єдиною умовою прийняття заяви чоловіка, який вважає себе батьком дитини, у всіх цих випадках є запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень за прізвищем матері, а ім’я та по батькові батька дитини – за вказівкою матері.

 


хиты: 166
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь