пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Момент та наслідки припинення шлюбу.

136. Шлюб припиняється за однією з двох підстав: а) внаслідок смерті одного з подружжя або оголошення його померлим; б) внаслідок розірвання шлюбу.
Якщо шлюб був розірваний в органах РАЦСу, то згідно він вважається припиненим з дня державної реєстрації розірвання шлюбу в книзі реєстрації актів цив. стану і винесенням цим органом відповідної постанови. При розірванні шлюбу в судовому порядку, він припиняється з дня набрання чинності рішення суду про розірвання шлюбу.
Рішення суду набирає чинності після закінчення терміну на апеляційне оскарження, якщо воно не було оскаржено
Правові наслідки розірвання шлюбу полягають в припиненні особистих і майнових правовідносин, що існували між подружжям під час шлюбу. При цьому, одні правовідносини припиняються відразу після розлучення, інші можуть бути збережені або за бажанням колишнього подружжя (наприклад, збереження шлюбного прізвища) або в силу прямого припису закону. Так, в силу закону непрацездатна особа зберігає право на одержання утримання від колишнього чоловіка (дружини), якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу. Збереження шлюбного прізвища залежить від волі особи, яка змінила своє прізвище на прізвище іншого з подружжя при укладенні шлюбу.
З припиненням шлюбу перестає діяти спільний режим майна подружжя, тобто режим їхньої спільної сумісної власності, але за умови, що подружжя розділило спільно нажите в шлюбі майно. Якщо чоловік і дружина не розподілили спільне майно, то і після розлучення воно продовжує залишатися спільним з відповідним правовим режимом, тому що було набуто під час шлюбу. Саме по собі розлучення без розподілу майна не може перетворити загальну спільну власність чоловіка і дружини в часткову або в роздільну власність. До вимог колишніх чоловіка і дружини про розподіл спільного майна застосовується трирічний термін позовної давності. Для укладення одним з колишнього подружжя угоди щодо спільного сумісного майна потрібна ясно виражена згода іншого власника майна, тобто колишнього подружжя.
З розірванням шлюбу подружжям втрачаються й інші права, передбачені іншими галузями права: право на одержання спадщини за законом, після смерті колишнього подружжя; право на пенсійне забезпечення, в зв'язку з смертю подружжя, по встановленими законом підставам та інші .

 


хиты: 432
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь