пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Обмеження принципу свободи розірвання шлюбу.

. Припинення шлюбу за життя подружжя внаслідок їх спільного волевиявлення або волевиявлення одного з них є добровільною формою припинення шлюбу і грунтується на принципі свободи розлучення. Розірвання шлюбу державним органом РАЦС може бути: за взаєм, згодою подружжя, яке не має дітей, за їх спільною заявою; за заявою одного з подружжя (навіть за наявності неповноліт. дітей), якщо другий з подружжя: визнаний безвісно відсутнім; визнаний недієздатним; засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менш як 3 роки. Розірвання шлюбу державним органом РАЦС відбувається незалежно від наявності між подружжям майн. спорів. Шлюб припиняється у день винесення органом реєстрації актів цив. стану відповід. постанови.
У суд. порядку розірвання шлюбу може відбуватися: за спільною заявою подружжя, яке має дітей (ст. 109 СК); за позовом одного з подружжя (ст. 110). Разом зі спільною заявою про розірвання шлюбу подружжя, яке має дітей, має право подати до суду письм. договір про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто проживатиме окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Подружжя також укладає між собою договір про розмір аліментів, який має бути нотаріально посвідченим, а в разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви, якщо буде встановлено, що заява про Р. ш. відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після Р. ш. не будуть порушені їхні особисті та майн. права, а також права їхніх дітей. До закінчення зазначеного строку подружжя має право відкликати заяву про Р. ш.
Позов про Р. ш. може пред'являтися дружиною або чоловіком, а також опікуном, якщо цього вимагають інтереси того з подружжя, хто визнаний недієздатним. Законом встановлено певні обмеження свободи р. ш. за позовом одного з подружжя. Позов про Р. ш. не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини. Винятком є такі випадки: 1) протиправна поведінка одного з подружжя, яка містить ознаки злочину, стосовно другого з подружжя або дитини; 2) протягом вагітності дружини чоловік, дружина мають право пред'явити позов, якщо батьківство зачатої дитини визнане ін. особою; 3) до досягнення дитиною одного року чоловік, дружина мають право пред'явити позов, якщо батьківство визнане ін. особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено з актового запису про народження дитини. Суд з'ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про Р. ш., бере до уваги наявність малоліт. дитини, дитини-інваліда та ін. обставини життя подружжя. Суд вживає також заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам сусп-ва. Суд постановляє рішення про Р. ш., якщо буде встановлено, що дальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з подружжя чи їхніх дітей. Згідно з п. 2 ст. 114 СК шлюб припиняється у день набуття чинності рішення суду про Р. ш. Здійснене за рішенням суду Р. ш. має бути зареєстроване в держ. органі реєстрації актів цив. стану за заявою кол. дружини або чоловіка. Р. ш. засвідчується свідоцтвом про розірвання шлюбу, зразок якого затверджує КМ України.

 

 


хиты: 213
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь