пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Визнання шлюбу недійсним в судовому порядку.

Визнання шлюбу недійсним проводиться тільки в судовому порядку.Суд може визнати шлюб недійсним за наявності таких підстав:
- якщо він укладений при відсутності взаємної згоди осіб, що вступили до шлюбу;
- укладення шлюбу особою, що не досягла шлюбного віку, якщо він не знижений у встановленому законом порядку;
- наявності у хоча б одного з подружжя іншого, не розірваного шлюбу;
- укладення шлюбу між родичами по прямій висхідній чи нисхідній лінії, між повно- і неповнорідними братами і сестрами, між усиновителями і усиновленими;
 - вступ до шлюбу з особою, визнаною недієздатною;
- реєстрація шлюбу без наміру створити сім’ю.
Позов про визнання шлюбу недійсним може порушити прокурор, один з подружжя та особи, права яких порушено. Шлюб, визнаний судом недійсним, вважається таким з часу його укладення, а подружні права та обов’язки анулюються з моменту їх виникнення.


 

Закон визначає коло осіб, які можуть звернутися в суд з позовом про визнання шлюбу недійсним. Це особи, які мають особистий чи громадський інтерес: подружжя та особи, права яких порушені укладенням цього шлюбу, а також органи опіки та піклування чи прокурор.

Визнання шлюбу недійсним, як укладеного з порушенням принципу одношлюбності, може вимагати не тільки інший з подружжя, але і прокурор, оскільки в даному випадку порушений не тільки особистий, але і громадський інтерес. Прокурор має право порушувати будь-яку справу про визнання шлюбу недійсним, незалежно від підстав, якщо він вважає, що цього потребує охорона державних або громадських інтересів чи прав і охоронюваних законом інтересів громадян.

 

Якшо судом винесено рішення про розірвання шлюбу, позов про визнання цього шлюбу недійсним підлягає розгляду лише при скасуванні вказаного рішення, оскільки, приймаючи його, суд виходив з факту дійсності шлюбу.

 

 


хиты: 185
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь