пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Контроль органів опіки та піклування за витрачанням аліментів.

119.Контроль органів опіки та піклування за витрачанням аліментів.

1. За заявою платника аліментів або за власною ініціативою орган опіки та піклування перевіряє цільове витрачання аліментів. 2. У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

За загальним правилом аліменти на дитину є власністю того з батьків, на ім'я якого вони виплачуються, і мають використовуватися за цільовим призначенням

Правило про цільове використання зазначених аліментів поширюється й на інших, зазначених у ст. 179 СК осіб, яким надане право розпоряджатися ними.

Використання аліментів на дитину за цільовим призначенням означає, що той з батьків (інша особа, зазначена у ст. 179 СК), на ім'я якого вони виплачуються, зобов'язаний спрямовувати їх на забезпечення потреб дитини у харчуванні, одязі, здобутті освіти, а також на створення їй гідних умов життя. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, призначеними для її утримання.

Тому закон встановлює правило, згідно з яким за заявою платника аліментів або за власною ініціативою орган опіки та піклування має перевіряти цільове витрачання аліментів. Це положення відповідає правилу ст. 19 СК про участь органу опіки та піклування у захисті сімейних прав та інтересів.

При виявленні у ході перевірки органом опіки та піклування фактів нецільового витрачання аліментів, які мають діставати відображення у складеному ним висновку, у платника аліментів виникає право звернення до суду з вимогою про зменшення розміру аліментів або про внесення їх частини на особовий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.


хиты: 196
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь