пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Виконання рішень іноземних судових установ.

84. Виконання рішень іноземних судових установ.

Рішення  іноземного  суду  (суду іноземної держави;  інших компетентних  органів  іноземних  держав,  до   компетенції   яких належить  розгляд  цивільних чи господарських справ;  іноземних чи 

міжнародних арбітражів) визнаються та виконуються в Україні,  якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором,  згода на обов'язковість якого надана Верховною  Радою  України,  або  за принципом взаємності. 
     2. У  разі якщо визнання та виконання рішення іноземного суду залежить  від  принципу  взаємності,  вважається,  що  він  існує, оскільки не доведено інше.

Рішення  іноземного  суду   може   бути   пред'явлено   до примусового  виконання  в  Україні  протягом трьох  років  з  дня набрання ним законної сили,  за  винятком  рішення  про  стягнення періодичних  платежів,  яке  може  бути пред'явлено до примусового виконання протягом усього строку проведення стягнення з погашенням заборгованості за останні три роки.

.  Клопотання  про  надання  дозволу  на примусове виконання рішення іноземного суду подається до суду безпосередньо стягувачем (його  представником)  або,  відповідно  до міжнародного договору, згода  на  обов'язковість  якого  надана  Верховною Радою України, іншою особою (її представником).

     2. Якщо міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, передбачено подання клопотання про надання дозволу на примусове  виконання  рішення  іноземного  суду через  органи  державної  влади  України,  суд приймає до розгляду клопотання, що надійшло через орган державної влади України.

Стаття 395. Розгляд клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду

     1. Про  надходження  клопотання  про   надання   дозволу   на примусове  виконання  рішення  іноземного  суду  суд у п'ятиденний строк письмово повідомляє боржника  і  пропонує  йому  у  місячний строк подати можливі заперечення проти цього клопотання.

     2. Після подання боржником заперечень у письмовій формі або у разі його відмови від  подання  заперечень,  а  так  само  коли  у місячний  строк  з  часу  повідомлення боржника про одержане судом клопотання заперечення не подано, суддя постановляє ухвалу, в якій визначає  час і місце судового розгляду клопотання, про що сторони повідомляються  письмово  не  пізніше  ніж  за десять днів до його розгляду.

     3.  За  заявою  будь-якої  із  сторін і за наявності поважних причин   суд  може перенести  час  розгляду  клопотання,  про  що повідомляє сторони.

     4. Розгляд   клопотання  про  надання  дозволу  на  примусове виконання рішення іноземного суду проводиться суддею одноособово у відкритому судовому засіданні.

     Стаття 397. Оскарження ухвали суду

     1. Ухвала про надання дозволу на примусове виконання  рішення іноземного  суду  або про відмову у задоволенні клопотання з цього питання може бути оскаржена у порядку і  строки,  передбачені  цим Кодексом.

     Стаття 398. Звернення до примусового виконання рішення іноземного суду

     1. На підставі рішення іноземного суду та ухвали про  надання дозволу на його примусове виконання, що набрала законної сили, суд видає виконавчий лист,  який надсилається для виконання в порядку, встановленому законом.

     Стаття 399. Умови визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню

     1. Рішення   іноземного  суду,  що  не  підлягає  примусовому виконанню,  визнається в Україні,  якщо його визнання  передбачено міжнародними  договорами,  згода  на  обов'язковість  яких  надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

 


14.11.2013; 19:58
хиты: 273
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь