пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Перегляд справи за навовиявленими обставинами.

81. Перегляд справи за навовиявленими обставинами.

Нововиявленими обставинами є юридичні факти, які мають істотне значення для розгляду справи та існували па час розгляду справи, але не були і не могли бути відомі заявнику, а також обставини, які виникли після набрання судовим рішенням законної сили та віднесені законом до нововиявлених обставин.

Рішення або ухвала суду,  якими закінчено розгляд  справи, що  набрали  законної  сили,  а  також  судовий  наказ можуть бути переглянуті у зв'язку з нововиявленими обставинами.

Підставами для перегляду рішення,  ухвали суду чи судового наказу у зв'язку з нововиявленими обставинами є:

     1) істотні  для справи обставини,  що не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи;

     2) встановлені  вироком  суду,  що  набрав   законної   сили, завідомо   неправдиві   показання  свідка,  завідомо  неправильний висновок експерта,  завідомо  неправильний  переклад,  фальшивість документів  або  речових  доказів,  що  потягли за собою ухвалення незаконного або необґрунтованого рішення;

     2-1) встановлення вироком суду, що набрав законної сили, вини судді  у вчиненні злочину, внаслідок якого було ухвалено незаконне або необґрунтоване рішення;

     3) скасування  судового  рішення,  яке  стало  підставою  для ухвалення   рішення   чи   постановлення   ухвали,  що  підлягають перегляду;

     4) встановлена       Конституційним       Судом       України неконституційність  закону,  іншого  правового акта чи їх окремого положення,  застосованого судом при вирішенні справи, якщо рішення суду ще не виконане.

     Стаття 362. Строк подання заяв про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами

     1. Заяви про перегляд у зв'язку з нововиявленими  обставинами можуть бути подані сторонами та іншими особами,  які беруть участь у справі,  протягом одного місяця з дня встановлення обставини, що є підставою для перегляду. При  цьому  заява  про  перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими  обставинами  з  підстави,  передбаченої  пунктом 1 частини другої статті 361  цього  Кодексу,  може  бути  подана  не пізніше трьох років з дня набрання судовим рішенням законної сили. У разі якщо така заява  подана  до  суду  після  закінчення  цього строку,  суд  відмовляє  у відкритті провадження за нововиявленими обставинами,  незалежно  від  поважності  причини  пропуску  цього строку.

     2. Строк   для   подання  заяви  про  перегляд  у  зв'язку  з нововиявленими обставинами обчислюється:

     1) у випадках,  встановлених   пунктом   1   частини   другої статті 361 цього Кодексу,  - з дня встановлення обставин, що мають істотне значення для справи;

     2)  у  випадках,  встановлених пунктами 2, 2-1 частини другої статті  361  цього  Кодексу,  -  з дня, коли вирок у кримінальному провадженні набрав законної сили;

     3) у випадках,  встановлених   пунктом   3   частини   другої статті 361  цього Кодексу,  - з дня набрання законної сили судовим рішенням,  яким скасовано судове рішення,  що стало підставою  для ухвалення   рішення   чи   постановлення  ухвали,  які  підлягають

перегляду;

     4) у випадках,  встановлених   пунктом   4   частини   другої статті 361  цього Кодексу,  - з дня ухвалення Конституційним Судом України відповідного рішення.

Рішення,  ухвала  суду  чи  судовий наказ переглядаються у зв'язку з нововиявленими обставинами судом,  який ухвалив рішення, постановив ухвалу або видав судовий наказ.

Ухвала суду апеляційної чи касаційної інстанції, якою було відхилено скаргу на рішення суду першої чи апеляційної  інстанції, в  разі  перегляду  рішення  чи  ухвали у зв'язку з нововиявленими обставинами втрачає законну силу.

Заяви про перегляд рішення, ухвали суду чи судового наказу у зв'язку з нововиявленими обставинами за формою і змістом повинні відповідати вимогам цього Кодексу щодо  оформлення  заяв  до  суду першої інстанції. До заяви додаються її копії відповідно до кількості осіб, які  брали  участь у справі,  а також документ про сплату судового збору.

     Стаття 364-1. Відкриття провадження за нововиявленими обставинами

     1. Заява  про  перегляд  судового   рішення   у   зв'язку   з нововиявленими  обставинами,  що  надійшла  до  суду,  передається судді, який визначається у порядку, встановленому частиною третьою статті 11-1 цього Кодексу. Протягом  трьох днів після надходження заяви до суду суддя перевіряє її відповідність вимогам  статті  364  цього  Кодексу  і вирішує   питання  про  відкриття  провадження  за  нововиявленими обставинами.    3. До  заяви  про  перегляд  судового  рішення  у  зв'язку  з нововиявленими обставинами,  яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 364  цього  Кодексу,  застосовуються  правила статті 121 цього Кодексу.  4. Відкривши провадження за нововиявленими обставинами, суддя надсилає особам,  які беруть участь  у  справі,  копії  заяви  про перегляд і призначає дату, час та місце судового засідання, про що повідомляє осіб, які беруть участь у справі.

     Стаття 365. Розгляд заяви

     1.   Заява   про   перегляд  судового  рішення  у  зв'язку  з нововиявленими  обставинами  розглядається  у  судовому засіданні. Заявник  та інші особи, які беруть участь у справі, повідомляються про  час  і  місце  засідання. Неявка цих осіб не є перешкодою для розгляду заяви. 2.   Розгляд   заяви   здійснюється   судом   за   правилами, встановленими  цим Кодексом для провадження у суді тієї інстанції, яка  здійснює  перегляд.  Розглянувши  заяву,  суд  може скасувати судове  рішення, що переглядається, і прийняти нове судове рішення або залишити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами без задоволення.

     3. Судове рішення за наслідками провадження за нововиявленими обставинами  може  бути  оскаржено  в  порядку,  встановленому цим Кодексом для оскарження судовихрішень суду відповідної інстанції. З набранням законної сили новим судовим рішенням втрачають законну силу судові рішення інших судів у цій справі.

 

 


14.11.2013; 19:56
хиты: 212
рейтинг:-1
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь