пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Порядок розгляду заяви про перегляд заочного рішення.

59Відкладення, зупинення, поновлення і припинення судового розгляду.

Ст. 77 ГПК України передбачено, що господарський суд відкладає в межах строків, встановлених уст. 69 ГПК України, розгляд справи, коли через якісь обставини спір не може бути вирішений уданому засіданні. Такими обставинами є:

1) нез’явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу. Господарський суд має право викликати зазначених у а. ЗО ГПК України осібпід час розгляду справ;

2) неподання витребуваних доказів. Про витребування доказів від сторони, а також від інших підприємств, установ, організацій, державних органів господарський суд зазначає в ухвалі про відкладення розгляду справи;

3) необхідність витребування нових доказів;

4) залучення до участі у справі іншого відповідача, заміна неналежного відповідача;

5) необхідність заміни відведеного судді, судового експерта.

Про відкладення розгляду справи виноситься ухвала, у якій зазначаються час і місце проведення наступного засідання. Суддя має право оголосити перерву в засіданні в межах встановленого строку вирішення спору з наступною вказівкою про це у рішенні або ухвалі. Відкладення розгляду справи й оголошення перерви у засіданні не впливають на передбачений законом загальний строк розгляду цієї справи.

Зупинення провадження у справі— це тимчасове припинення здійснення процесуальних дій у справі з обставин, що не залежать від суду та сторін і перешкоджають подальшому руху справи. При зупиненні провадження у справі здійснення процесуальних дій припиняється, за винятком дій щодо забезпечення доказів або позову та дій, пов’язаних із самим призупиненням провадження або його поновленням. Строк зупинення провадження у справі не зазначається, воно поновлюється лише при настанні певних, передбачених законом умов. Господарський суд зупиняє провадження у справі (ст. 79 ГПК України) у разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов’язаної з нею іншої справи органом, що вирішує господарські спори, чи відповідного питання компетентним органом. Застосовуючи ч. 1 ст. 79 ГПК України, слід мати на увазі, що вона містить дві підстави, за якими суд зобов’язаний зупинити провадження у справі. Перша — у разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов’язаної з нею іншої справи органом, що вирішує господарські спори. Друга — до вирішення відповідного питання компетентними органами, зокрема, уразі порушення податковими чи іншими компетентними органами кримінальної справи.

Господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь у судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадках:

1) призначення господарським судом судової експертизи;

2) надсилання господарським судом матеріалів до слідчих органів;

3)заміни однієї зі сторін її правонаступником внаслідок реорганізації підприємства, організації.

Усунення причин, що перешкоджають розгляду справи, як правило, потребує тривалого часу. Строки розгляду господарських спорів обмежені ГПК України. І тому час, необхідний для усунення причин, що перешкоджають розгляду справи, має бути виключений із часу, відведеного господарському суду для розгляду спору. Однак здійснення окремих заходів може бути й у ме>ках загальних строків розгляду господарських спорів. У цих випадках питання про зупинення розгляду справи є прерогативою суду, який може не зупиняти розгляд справи, а лише його відкласти.

Господарський суд поновлює провадження у справі після усунення обставин, що зумовили ЇЇ зупинення. Про зупинення провадження у справі та його поновлення виноситься ухвала. Ухвалу про зупинення провадження може бути оскаржено. На відміну від відкладання розгляду справи й оголошення перерви в засіданні зупинення провадження у справі означає і припинення перебігу загального строку розгляду справи. Днем припинення справи, а також перебігу зазначеного строку буде дата відповідної судової ухвали.

Поновлення провадження у справі поновлює перебіг загального строку з урахуванням уже витраченого судом часу до виникнення обставин, за яких було зупинено провадження згідно із судовою ухвалою.

Господарський суд залишає позов без розгляду (ч. 1 ст. 81 ГПК України).


06.11.2013; 23:28
хиты: 281
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь