пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Письмові докази. Речові докази, їх зберігання, огляд і повернення.

  1. Письмові докази. Речові докази, їх зберігання, огляд і повернення.

Ними називаються виконані на предметі будь-яким способомписьмовізнаки, що поєднані у відповідну систему і структуру та в яких виражені думки (ідеї), що вміщують інформацію (повідомлення) про обставини, які мають значення для справи. Вони можуть знайти втілення в різних документах, актах, листуваннях службового або особистого характеру. Необхідно, щоб вміщені в них дані про фактичні обставини виходили від осіб, які їх склали'8.
Вони класифікуються: залежно від суб'єктів, які склали письмові докази, — на офіційні і неофіційні. Офіційні — документи, акти, службова переписка, яка виходить від державних і громадських органів. Можуть бути спростованими і неспростованими. Неспростовані звільнені від доказування (факти, встановлені судовим рішенням, що набрало законної сили). Документи видаються компетентними органами в межах їх повноважень, у встановленому порядку і формі.
Неофіційні письмові докази походять від громадян. За змістом письмові доказиподіляються на розпорядчі (різного роду документи — договори, заповіти, накладні тощо) і довідково-інформаційні (довідки, посвідчення, переписка службового і особистого характеру).

За формою виконанняписьмові доказиподіляються на прості і нотаріально посвідчені, що має значення для вирішення питання про допустимість засобівдоказуванняу цивільно-правових угодах19. Стаття 44 ЦК закріплює просту письмову форму для певних угод, недодержання якої позбавляє сторони права в разі спору посилатися для підтвердження на показання свідків (ст. 46 ЦК).

Тільки нотаріально посвідчені договори можуть бути засобамидоказуваннянаявності цивільних правовідносин між сторонами: купівлі-продажу жилого будинку (ст. 227 ЦК), обміну і дарування жилого будинку (статті 242, 244 та ін.; ст. 541 ЦК). Виняток складає правило ч. 2 ст. 47 ЦК, за яким, якщо одна з сторін повністю чи частково виконала угоду, яка потребує нотаріального посвідчення, а друга сторона ухиляється від нотаріального оформлення угоди, суд вправі за вимогою сторони, яка виконала угоду, визнати угоду дійсною. Для підтвердження даного фактичного складу (в тому числі і наявності між сторонами спірних правовідносин) можуть бути використані всі передбачені ст. 27 ЦПК засобидоказування.Отже, при визначенні допустимості засобівдоказуваннясуд пов'язаний нормами цивільного права, які для певних угод встановлюють просту або нотаріальну форму, а в деяких випадках передбачають наявність документів певної форми або певного змісту (факт нестачі вантажу — комерційний акт, страхування — страховий поліс, відправлення вантажу — накладна, квитанція тощо).

Усі предмети, які в процесуальному порядку визнані речовими доказами, повинні зберігатися при кримінальній справі, за винятком громіздких предметів, які зберігаються в спеціальних приміщеннях органів дізнання, досудового слідства і в суді або передаються для зберігання відповідному підприємству, установі чи організації.

В окремих випадках речові докази можуть бути повернуті їх володарям до вирішення справи в суді, якщо це можливо без шкоди для успішного провадження по справі (ст. 79 КПК) тільки після винесення мотивованої постанови. У цьому випадку до матеріалів справи прилучається клопотання володаря предмету або речі, а також його зобов'язання зберігати ці предмети, що визнані речовими доказами, до закінчення провадження по справі.

Речові докази у вигляді швидкопсувних товарів та продукції, а також майна, яке піддається швидкому моральному старінню, зберігання яких ускладнене або витрати по (забезпеченню спеціальних умов зберігання яких порівнянні з їх вартістю, можуть бути також повернені їх володарям. Перед цим вони мають бути сфотографовані або зняті на відео- або кіноплівку. У справі має зберігатися документ про їх повернення володарям. У разі неможливості повернення таких речових доказів володарям, вони можуть бути передані для реалізації в спеціальні магазини, про що складається акт. При зберіганні та передачі речових доказів вживають заходів, які забезпечують зберігання у вилучених об'єктів ознак та властивостей речових доказів по кримінальних справах, а також наявних на них слідів, а також самих речових доказів (якщо вони не можуть бути передані на зберігання потерпілим, їх родичам чи іншим особам, а також організаціям).

Зберігання вилученої в ході дізнання, досудового слідства або судового розгляду вогнепальної або холодної зброї, боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів проводиться тільки в органах внутрішніх справ та служби безпеки після попереднього дослідження.


14.11.2013; 10:07
хиты: 326
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь