пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття процесуальних строків, їх види. Обчислення процесуальних строків.

19.Поняття процесуальних строків, їх види. Обчислення процесуальних строків.

Під цивільним процесуальним строком слід розуміти встановлений законом або судом період в часі, впродовж якого може або повинна бути здійснена відповідна процесуальна дія відповідним суб'єктом цивільного процесу.
   З огляду на це визначення можна виділити такі ознаки цивільного процесуального строку:
   1) він є певним темпоральним періодом у часі;
   2) повинен чітко регламентований в законі або встановлений судом;
   3) впродовж цього строку суб'єкти цивільного процесу мають право або зобов’язані здійснити певні процесуальну дію.
   Відповідно до ст. 68 ЦПК цивільний процесуальний строк обчислюється роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати. Однак, в окремих випадках такий строк може вимірюватись годинами.

Важливим питанням є видова класифікація цивільних процесуальних строків. Однак, залежно від критеріїв, які ставляться в основу даної класифікації, можна виділити такі різновиди:

Що стосується закінчення цивільного процесуального строку, то відповідно до ст. 70 ЦПК, строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку. Коли ж строк обчислюється місяцями, то він закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Однак бувають випадки, коли закінчення строку, що обчислюється місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа немає. У цьому випадку, цивільний процесуальний строк закінчується в останній день цього місяця. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. У разі встановлення зв’язку строку із настанням певної події, яка повинна неминуче настати, то він закінчується наступного дня після настання події.
Конкретним же терміном завершення строку є 24 година останнього дня строку. Однак, велика кількість процесуальних дій напряму пов'язані із завершенням робочого часу, наприклад, із робочим часом суду. В цьому випадку, строк закінчується у момент закінчення останнього часу робочого дня. При цьому строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв’язку.
   Залежно від того, яким чином легітимований строк, виділяють: строки, встановлені законом та строки, встановлені судом. При цьому, пріоритетність віддається строкам, встановленим законом, і лише у випадку, коли цивільний процесуальний строк не визначений законом, вони можуть бути встановлені судом.
   Залежно від того, як чітко визначені цивільні процесуальні строки виділяють: абсолютно визначені строки (це строки, які мають чітку визначеність шляхом встановлення своєї тривалості, наприклад, 3, 5, 7, 10 днів тощо), відносно визначені строки (це строки, які мають відносну визначеність і можуть пов'язуватись з іншими подіями, наприклад, із строками позовної давності (ст. 381 ЦПК), чи завершенням вчинення тієї чи іншої процесуальної дії) та невизначені строки (це строки, які не мають жодних вказівок на певну визначеність, наприклад, так званий розумний строк (ч. 4 ст. 9 ЦПК).
   Залежно від тривалості виділяють:
   1) процесуальні строки не пізніше наступного дня від вчинення певної процесуальної дії передбачений для: оформлення протоколу (ч. 3 ст. 200 ЦПК); надіслання апеляційним судом копії заяви про апеляційне оскарження, апеляційної скарги та доданих до них матеріалів особам, які беруть участь у справі (ст. 298 ЦПК); повідомлення судом відповідного відділу державної виконавчої служби про подання скарги (ст. 384 ЦПК).
   2) процесуальний строк в 24 години встановлений у випадках: психіатричний заклад, в якому перебуває особа, направляє до суду заяву про її госпіталізацію у примусовому порядку, коли відповідно до закону госпіталізація у примусовому порядку була проведена за рішенням лікаря-психіатра і визнана доцільною комісією лікарів-психіатрів (ч. 4 ст. 280 ЦПК); розгляду судом заяви про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку шляхом госпіталізацію особи до психіатричного закладу (ч. 1 ст. 281 ЦПК); подання заяви про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження лікування з часу виявлення в особи загрозливої форми туберкульозу (ст. 284 ЦПК).
   3) процесуальний строк в два дні встановлюється коли: суд розглядає заяву про забезпечення позову, що подана до подання позовної заяви (ч. 2 ст. 153 ЦПК); суд розглядає заяву, що подана особою, щодо якої вжито заходи забезпечення позову без її повідомлення (ч. 2 ст. 154 ЦПК).

4) процесуальний строк в три дні передбачений для: видачі судового наказу по суті заявлених вимог, у разі прийняття заяви стягувача про видачу судового наказу суд (ст. 102 ЦПК);

 

 


 


14.11.2013; 23:04
хиты: 206
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь