пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття представництва в суді та його види. Законні представники.

13.Поняття представництва в суді та його види. Законні представники.

 

Процесуальне представництво – це врегульована цивільними процесуальними нормами форма надання допомоги, в тому числі правової, однією особою (представником) іншій (особі, яку представляють) шляхом вчинення представником в межах наданих йому повноважень від імені та в інтересах останньої комплексу процесуальних дій у зв’язку з розглядом та вирішенням цивільної справи.

Значення представництва в цивільному процесі визначається метою надання допомоги, зокрема правової, сторонам, третім особам, заявнику, заінтересованій особі.

 Види представництва:
   За ступенем обов’язковості представництво в цивільному процесі можна умовно поділити на два види:
   1. обов’язкове – виникає на підставі закону, адміністративного чи судового акту;
   2. факультативне – виникає на підставі цивільно-правової угоди.
   За підставами виникнення розрізняють законне та договірне представництво:
   1. договірне – підставою його виникнення є волевиявлення сторін, при якому представника і особу, чиї інтереси він представляє, пов'язує договір доручення або трудовий договір (таке представництво здійснюється адвокатами, юрисконсультами по справах своїх організацій тощо);
   2. законне представництво – підстави його виникнення передбачені законом (наприклад, ст. 172 СК передбачає, що повнолітні мають право звернутися за захистом прав та інтересів непрацездатних, немічних батьків як їх законні представники).
   За ознаками особи, в інтересах якої здійснюється представництво, його можна поділити на такі види:
   1. представництво фізичних осіб – підставою такого представництво є закон або цивільно-правова угода;
   2. представництво юридичних осіб – таке представництво базується, як правило на трудовій угоді.

Законне представництво виникає на підставі закону, адміністративного чи судового акта за наявності таких юридичних фактів: спорідненість, усиновлення, встановлення опіки чи піклування тощо.

Питання про законних представників урегульовано у ст. 39 ЦПК. Зокрема, права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захищають у суді, відповідно, їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом; неповнолітніх осіб віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, - відповідно, їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом (при цьому суд може залучити до участі у таких справах саму неповнолітню особу чи особу, цивільна дієздатність якої обмежена); особу, яка визнана безвісно відсутньою, - опікун, призначений для опіки над її майном; спадкоємців особи, яка померла або оголошена померлою, якщо спадщина ще ніким не прийнята, - виконавець заповіту або інша особа, яка вживає заходів щодо охорони спадкового майна. Законні представники можуть доручати ведення справи в суді іншим особам.


14.11.2013; 09:57
хиты: 451
рейтинг:+2
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь