пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Засвідченнявірностікопій (фотокопій) документівтавиписок з них

42.Засвідчення вірності копій (фотокопій) документів та виписок з них.
Засвідчення вірності копій (фотокопій) документів та виписок з них є однією з найпоширеніших нотаріальних дій. Нотаріальне засвідчення вірності копій (фотокопій) документів та виписок з них фактично усуває будь-які сумніви щодо їхньої достовірності, тобто відсутності розбіжностей з оригіналом.
Для засвідчення вірності копії (фотокопії) документа нотаріусу подаються оригінал документа, вірність копії (фотокопії) з якого засвідчується та документ, за яким може бути встановлено особу громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, але не є громадянином України, національний паспорт іноземця).
Із проханням засвідчити вірність копії (фотокопії) документа до нотаріуса можуть звернутись як безпосередньо власник документа, так і інша особа, яка повинна мати при собі документ, що посвідчує її особу, а не особу громадянина, копії (фотокопії) документів якого підлягають засвідченню. Засвідчення вірності копій (фотокопій) документів потребує додержання певних умов, за яких ця нотаріальна дія може бути вчинена, а копія (фотокопія) документа матиме юридичну силу оригіналу.
У першу чергу, нотаріуси засвідчують вірність копій (фотокопій) документів, виданих юридичними особами за умови, що ці документи не суперечать законові, мають юридичне значення, стосуються прав та законних інтересів громадян, створюють певні правові наслідки в результаті їх застосування і засвідчення вірності їх копій (фотокопій) не заборонено законом.
Не менш важливою умовою є те, що нотаріус не засвідчує вірність копії (фотокопії) документа, який містить незастережені виправлені слова, дописки, підчистки, текст якого неможливо прочитати через пошкодження, а також написаний олівцем, залитий чорнилом, потертий, тощо. У випадку, якщо документ викладений на двох і більше окремих аркушах, він має бути прошитий, пронумерований, із зазначенням кількості аркушів скріплений підписом та печаткою органу, який його видав.
Черговою вимогою, є перевірка можливості вчинення цієї нотаріальної дії. Так, забороняється засвідчувати вірність копії (фотокопії) документів, що посвідчують особу громадянина (паспорт громадянина України, партійні квитки, профспілковий, військовий квитки, депутатські та службові посвідчення тощо), а також документи, які його замінюють (довідка про втрату паспорта, видана органом внутрішніх справ; паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорти; посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, але не є громадянином України; національний паспорт іноземця; довідка про звільнення з місця позбавлення волі).
Забороняється засвідчувати вірність копій (фотокопій) деяких документів, які видаються органами охорони здоров'я (довідки лікувальних установ щодо народження дитини; лікарняних свідоцтв і фельдшерських довідок про смерть; довідок і висновків стосовно наявності психічних захворювань; медичних висновків на дітей-інвалідів; свідоцтв про хворобу колишніх військовослужбовців, тощо). Копія заповіту може бути засвідчена лише за умови подання нотаріусу особою, вказаною в заповіті, свідоцтва про смерть заповідача та за умови, що заповіт не скасовано і не змінено.
Вірність копії (фотокопії) з копії рішення суду може бути засвідчено нотаріусом за наявності відмітки про те, що це рішення набрало законної сили і що оригінал рішення знаходиться в суді з зазначенням номера справи.
Не підлягає засвідченню копія (фотокопія) виписки із залікової відомості, додатку до диплома, якщо не пред'явлено диплом про закінчення навчального закладу. Не підлягають засвідченню також копії тимчасових посвідчень, виданих технікумами замість диплома, а також довідок про закінчення інтернатури, клінічної ординатури, аспірантури, виданих замість посвідчень. Не може також засвідчуватися вірність копій протоколів засідань екзаменаційних комісій при проведенні кандидатських іспитів. Забороняється засвідчувати вірність копій перепусток для проходу до установ, посвідчень про відрядження військовослужбовців, довідок про перебування в партизанських загонах.
Документи, складені за кордоном за участі іноземних властей або які від них виходять, приймаються нотаріусами за умови їхньої легалізації органами Міністерства закордонних справ України.

 


хиты: 208
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь