пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Оплата вчинюванихнотаріальнихдій. Контроль за діяльністюнотаріусів (державних, приватних)

32. Оплата вчинюваних нотаріальнихдій. Контроль за діяльністюнотаріусів (державних, приватних)
Оплата вчинюваних нотаріальних дій регулюється ст. 19 і 31 Закону, згідно з якими витрати в нотаріальному процесі становлять:
- державне мито, що стягується за вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами і виконкомами місцевих рад, а також за видачу дублікатів нотаріально посвідчених документів (ст. 19 Закону; Декрет Кабінету Міністрів України "Про державне мито" [13]);
- плата за вчинення приватними нотаріусами нотаріальних дій відповідно до ст. 31 Закону за домовленістю між нотаріусом і громадянином чи юридичною особою (у п. 1 Указу Президента України "Про впорядкування справлення плати за вчинення нотаріальних дій" [16] зазначено, що розмір такої плати не може бути менший за розмір ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії);
- оплата додаткових послуг правового характеру, які надають приватні нотаріуси, що стягується за домовленістю обох сторін (ст. 31 Закону); оплата фактичних витрат, пов'язаних з виїздом державного нотаріуса за межі нотаріальної контори для вчинення нотаріальних дій (п. 4 ст. З Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" [13]), та інші витрати (п. 93, 99, 157 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України [23]). Державне мито — це грошова сума, що стягується відповідно до Закону в державний бюджет із заінтересованих осіб за вчинення відповідних нотаріальних дій. Розмір державного мита визначається відповідно до Декрету Кабінету Міністрів "Про державне мито" [13].
Чинним законодавством передбачається звільнення окремих осіб від оплати державного мита (перелік таких осіб визначається ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" [13]).
Державне мито за угодами, згідно з якими одна сторона звільняється від оплати державного мита, сплачується повністю другою стороною (якщо вона також не звільнена від оплати мита).
Контроль за законністю виконання нотаріусами своїх обов’язків здійснюється Міністерством юстиції України, управліннями юстиції Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
Одним із завдань управлінь юстиції є організаційне та матеріально-технічне забезпечення роботи нотаріату.
Крім того, управління юстиції розглядає скарги громадян щодо роботи нотаріальних органів, забезпечує матеріально-технічними ресурсами установи нотаріату, а також здійснює контроль за збереженням і використанням матеріальних цінностей нотаріальними органами, складає проекти кошторисів видатків на утримання установ нотаріату та ін.
Управління юстиції має також залучати у встановленому порядку до перевірки роботи установ нотаріату та приватних нотаріусів кваліфікованих державних і приватних нотаріусів з інших нотаріальних округів, а також представництв відділень Української нотаріальної палати за їхньою згодою.
Контроль за дотриманням чинного порядку справляння державного мита і повноти та своєчасності внесення його до бюджету здійснюють Міністерство фінансів України, Головна державна податкова інспекція України, місцеві фінансові органи та державні податкові інспекції. Районні (міські) фінансові відділення та державні податкові інспекції у районах (містах) передбачають у планах своєї роботи і проводять не рідше одного разу на рік ревізії та перевірки
із зазначених питань в усіх органах, які справляють державне мито і розташовані на території відповідного району (міста).
Знайомлячись з первісними документами за вчинення окремих нотаріальних дій за період, що перевіряється, щодо кожного документа ревізор повинен встановити: правильність застосування ставок мита, визначення суми, з якої справляється мито, у відсотковому відношенні до суми документа, надання пільг зі сплати мита, а також перевірити, чи стягується мито з боржника, визначеного у виконавчому написі, якщо стягувач звільнений від сплати мита.
Правильність справляння державного мита виконкомами сільських рад народних депутатів перевіряється шляхом
зіставлення других примірників квитанцій форми №10 з даними
реєстрації виданих документів, нотаріальних дій і послуг, записів
актів громадянського стану, а також із примірниками договорів,
доручень та інших документів, залишеними у справах сільської Ради.
При перевірці нотаріальних дій, пов’язаних із відчуженням будівель (купівля-продаж, міна, дарування), необхідно перевірити правильність запису в реєстрах для реєстрації нотаріальних дій з даними господарського обліку сільських рад.
Про наслідки ревізії (перевірки) органу, який справляє державне мито, складається акт. Особа, яка перевіряє, передає акт (довідку) про наслідки ревізії (перевірки) з усіма додатками своєму безпосередньому начальнику, який розглядає їх і передає керівнику фінансового органу, державної податкової інспекції, який призначив ревізію (перевірку), пропозиції щодо їх затвердження чи доопрацювання.
Якщо виявлені порушення у процесі ревізії (перевірки) усунуті не повністю, керівник фінансового органу, державної податкової інспекції дає керівникові органу, який справляє державне мито, письмові вказівки щодо повного виправлення помилок, відшкодування заподіяних державі збитків, якщо такі були завдані діями службових осіб організації, що перевірялася, та забезпечення неухильного дотримання чинного порядку справляння державного мита.

 


хиты: 304
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь