пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Підготовка адвоката до захисту в суді. Ведення адвокатського досьє. Заявлення клопотань та подача заяв до суду

25.Підготовка адвоката до захисту в суді. Ведення адвокатського досьє. Заявлення клопотань та подача заяв до суду.
Підготовка захисника до участі в судовому розгляді кримінальної справи складається з декількох нерозривно пов’язаних елементів. Це вивчення матеріалів справи, складання адвокатського досьє та систематизація матеріалів, визначення плану захисту, подання клопотань та заяв до суду.
Ретельно вивчити матеріали справи повинен кожен захисник. Це його право забезпечується нормою кримінально-процесуального закону (ст. 255 КПК України): «Після призначення справи до судового розгляду суддя повинен забезпечити прокуророві, підсудному, його захисникові, потерпілому, цивільному позивачеві і їх представникам, коли вони про це заявлять клопотання, можливість ознайомитися з матеріалами справи, а цивільному відповідачеві і його представникові — з матеріалами, що стосуються цивільного позову. Зазначені особи мають право робити з матеріалів необхідні виписки. Матеріали про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, для ознайомлення не пред’являються». Право на ознайомлення із матеріалами справи є гарантією здійснення сторонами своїх прав.
Суддя, виконуючи свій обов’язок, не має права відмовити захисникові в клопотанні про необхідність ознайомлення із справою. Якщо, враховуючи обсяг справи, її складність, захисник не встигає ознайомитись із матеріалами до розгляду справи судом, суддя повинен відкласти судові слухання до повного вивчення захисником матеріалів кримінальної справи. Тільки у випадку зловживання своїм правом знайомитися з матеріалами справи, зволікання захисника з ознайомленням, судді на практиці встановлюють графік ознайомлення або виносять постанову про встановлення певного строку для остаточного ознайомлення із матеріалами справи. В усякому разі, перешкоджання процесу ознайомлення захисника із матеріалами справи є істотним порушенням кримінально-процесуального закону, що може навіть тягнути і скасування вироку у справі. Справа захисникові видається в канцелярії суду чи секретарем судді, що буде розглядати справу по першій інстанції при пред’явленні ордера чи угоди на ведення даної справи в суді та посвідчення адвоката. Отримавши справу, захисник повинен перевірити нумерацію сторінок, їх наявність та додані до справи додаткові матеріали (паспорти, речові докази, фотографії).
Розпочинати ознайомлення із кримінальною справою захисникові доцільно із уважного прочитання обвинувального висновку, у якому визначається, у чому обвинувачується підзахисний та якими доказами підтверджується це обвинувачення. Після цього потребує свого ретельного та послідовного вивчення кожний аркуш справи. Це дає змогу захисникові ознайомитись не тільки із тими доказами, що зазначені в обвинувальному висновку, а зі всіма наявними у справі фактичними даними.
Ведення адвокатського досьє. Заявлення клопотань та подача заяв до суду
Ознайомившись із матеріалами справи, захисник переходить до важливого та безумовно необхідного кроку у захисній діяльності — складання адвокатського досьє. У адвокатському досьє мають бути копії таких документів: обвинувального висновку, постанови про притягнення як обвинуваченого, постанови про порушення кримінальної справи, про прийняття справи слідчим до свого провадження, про обрання запобіжного заходу, висновків експертиз, заявлених чи підготовлених клопотань та відповіді на них, матеріалів, що характеризують підзахисного. Ці копії захисник може зробити, використовуючи своє право застосовувати науково-технічні засоби в ході ознайомлення із матеріалами справи (ст. 48 КПК). Крім того, в адвокатському досьє безумовно повинні міститись докладні виписки із матеріалів справи, що представляють інтерес при здійсненні захисту по цій справі.
Однак простим зібранням цих копій та виписок складання адвокатського досьє не обмежується. Після того як всі зазначені матеріали зібрано, починається аналітична робота, направлена на систематизацію наявних матеріалів та вироблення на їх базі позиції та плану захисту. Систематизувати матеріали справи можна за епізодами, за показаннями підзахисного, потерпілого, свідків, за експертними висновками, у хронологічному порядку. В будь-якому разі, захисник повинен вільно орієнтуватись у зроблених виписках та вміти швидко використати їх у ході судового розгляду справи. Доцільно окремо складати таблички, що відображають наявні суперечності в обвинувальному висновку та наявних у справі доказах, у показаннях підзахисного та потерпілого, у первинній та повторній експертизах і т. д.
І, нарешті, підготовка захисника до участі в судовому розгляді кримінальної справи безумовно містить обрання захисником та його підзахисним правової позиції та, виходячи з цього, складання певного плану захисту. Такий план зазвичай містить визначення змісту та моменту подачі клопотань та заяв в суді, доказів захисту, особливо важливих моментів при допиті учасників процесу. Наявність такого плану звичайно не зв’язує захисника у його діях в суді, але дає можливість не заплутатись та не забути найважливіші для відстоювання позиції захисту моменти, особливо у справах складних та багатоепізодних.
Згідно зі ст. 266 КПК України, захисник «порушує перед судом клопотання про витребування і приєднання до справи нових доказів, що виправдовують підсудного або пом’якшують його відповідальність, заявляє інші клопотання, викладає суду свою думку про клопотання інших учасників судового розгляду». Однак, заявивши такі клопотання, захисник «повинен вказати, для встановлення яких обставин він просить викликати нових свідків, витребувати чи приєднати до справи нові докази. З’ясування обставин, для підтвердження яких викликають нових свідків, повинно мати місце за відсутності цих свідків. При заявленні клопотання суд вислуховує думку прокурора та інших учасників судового розгляду і розв’язує ці клопотання мотивованою ухвалою, а суддя — постановою. Відхилення клопотань не позбавляє права заявляти ті ж клопотання протягом усього судового слідства».
Тож ще на стадії попереднього розгляду справи суддею захисник вправі заявити клопотання про закриття справи, про відправлення справи на додаткове розслідування, про витребування нових доказів чи про виклик нових свідків, а також будь-які інші клопотання, вирішення яких сприятиме захисту прав та законних інтересів підзахисного.
Клопотання захисник може подавати письмово та заявляти їх усно відразу в судовому засіданні. Усні клопотання повинні обов’язково бути занесені до протоколу судового засідання. Момент заявлення клопотань чітко відповідає позиції та тактиці захисту. В усякому разі, безпідставна відмова суду у задоволенні клопотання, що направлено на з’ясування обставин, пов’язаних із обставинами по справі, є істотним порушенням кримінально-процесуального закону та може тягнути скасування судового рішення у кримінальній справі.

 


хиты: 199
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь