пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Порядок визнання особи безвісно відсутньою або померлою. Робота адвоката по веденню таких справ

24.Порядок визнання особи безвісно відсутньою або померлою. Робота адвоката по веденню таких справ.
Гарантією від необгрунтованого визнання особи безвісно від¬сутньою є те, що рішення про визнання особи безвісно відсут¬ньою приймає лише суд.
Визнання особи безвісне відсутнім або таким, що померло можливо тільки в судовому порядку. Фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутнім, якщо упродовж одного року в місці його постійного проживання немає відомостей про місце його перебування. Над майном такої особи встановлюється опіка. Опікун приймає виконання громадянських обов'язків в його користь, погашає за рахунок його майна борги, управляє цим майном в його інтересах.

Фізична особа може бути оголошена судом померлим, якщо в місці його постійного проживання немає відомостей про місце його перебування впродовж трьох років, а якщо воно пропало без вісті при обставинах, загрозливих йому смертю (теракти, землетруси, повені і т. п.). Якщо особа пропала без вісті у зв'язку з військовими діями, то воно може бути оголошене померлим після витікання двох років з дня закінчення військових дій.

Спадкоємці особи, оголошеної померлим, не мають права відчужувати впродовж п'яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв'язку з відкриттям спадку.
Якщо фізична особа, оголошена померлою, з'явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем пере¬бування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошен¬ня її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої осо¬би скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи помер¬лою (ст.48 ЦК). Скасування раніше винесеного рішення про ого¬лошення особи померлою є підставою для анулювання запису про її смерть у книзі запису актів цивільного стану.
Порядок визнання особи безвісно відсутньою визначений ЦПК. Заява подається заінтересованою особою до суду за місцем її про¬живання (чи є заявник заінтересованою особою, встановлює суд) Суд розглядає справу в порядку особливого провадження з обов'яз-ковою участю прокурора.

 


хиты: 184
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь